Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 november 2007 door Frea Kruisinga
Mijn zoontje is net 5 jaar, meet 104 cm, en weegt 15½ kg. Hij is wel erg actief maar zweet heel snel en erg veel op zijn hoofd. Ook gebruikt hij pufjes omdat hij vooral in de herfst en de winter snel benauwd is en erg moet hoesten.
Iemand vertelde mij dat deze 'klachten' ook kunnen wijzen op een hartafwijking. Moet ik dit laten onderzoeken?
Ik begreep niet helemaal of u met 'klachten' alleen doelde op het zweten, of ook op zijn lengte en gewicht, en het feit dat hij in bepaalde jaargetijden benauwd is, maar alles wat u beschrijft kan altijd een beetje passen bij een hartafwijking. Alleen is een hartafwijking in dit geval niet zo waarschijnlijk.
Er bestaan bijvoorbeeld geen hartafwijkingen waar je in de herfst en winter meer last van hebt dan in de zomer, en veel zweten zonder bijkomende klachten (met name snel vermoeid zijn bij inspanning, wat u niet noemde) heeft geen speciale betekenis.
Bij een hartafwijking – die aangeboren kan zijn, of later ontstaan kan zijn doordat het hart 'ziek' is geworden – kan er bijvoorbeeld een gaatje zitten in het schot tussen de twee kamers. Daardoor wordt zuurstofrijk bloed (dat net uit de longen komt en getransporteerd moet worden naar de rest van het lichaam) gemengd met zuurstofarm bloed dat nog op weg is naar de longen.
Het gevolg is dat er niet genoeg zuurstof in het bloed zit dat alle organen en spieren van zuurstof moet voorzien. In heel ernstige gevallen leidt dit tot blauwzucht, maar soms is dat minder duidelijk en uit het zich in sneller moe zijn bij inspanning.
Ook kan het zijn dat de hartafwijking ervoor zorgt dat het hart het bloed minder goed kan rondpompen. Daardoor kan er bijvoorbeeld vocht ophopen in de longen, waardoor je benauwd wordt (vaak erger 's nachts) en natuurlijk kan een kind zich dan ook minder goed inspannen.
Een aangeboren hartafwijking kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat je niets aan een kind merkt, maar dat er een hartruisje wordt gehoord op het consultatiebureau.
Een hartafwijking waar een kind wél last van heeft, leidt er meestal toe dat het kind zich minder goed kan inspannen dan andere kinderen en sneller benauwd wordt. Bij baby's zie je soms dat ze niet goed hun flesjes opdrinken en erg gaan zweten. Het drinken van een flesje is voor een baby namelijk een geweldige inspanning.
Het is moeilijk om te zeggen of uw zoontje een normale lengte en een normaal gewicht heeft, omdat ik daar meer gegevens voor nodig heb.
Wat ik er wel over kan zeggen is dat zijn lengte op de ondergrens van normaal zit en dat hij voor zijn lengte een normaal (net iets onder gemiddeld) gewicht heeft. Zeker als u en zijn vader ook niet groot zijn, en de groeicurves voor lengte en gewicht niet afbuigen, kan dit helemaal normaal zijn.
De klachten die u noemde kunnen ook passen bij 'gevoelige' luchtwegen, of misschien een aanleg voor astma. Zeker als er in de familie mensen met astma en/of allergieën voorkomen.
Er is een groot verschil tussen mensen in de mate waarin ze zweten, dus daar valt niet zoveel over te zeggen. Maar als het over het algemeen goed gaat met uw zoontje, als hij zich goed kan inspannen, als er nooit een hartruis is gehoord, en als hij 's zomers nergens last van heeft, dan zijn er weinig aanwijzingen die kunnen duiden op een eventuele hartafwijking.
Als het daarentegen niet zo goed met hem gaat, of als hij zich niet goed kan inspannen, etc. dan is het verstandig om het een keer te bespreken met uw huisarts.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.