16 april 2010 door Fleur de Lorijn

Spruw en darmkrampen - maakt mijn kind een gezonde ontwikkeling door? (9 wkn)

Mijn zoontje is 9 weken en heeft een lichte witte aanslag op zijn tongetje. Mijn tepels zijn wat gevoelig. Hoeveel last heeft een kindje nu echt van spruw? En waarom wordt het soms niet behandeld?

Ik heb twee weken nystatine geprobeerd maar hij heeft het nog steeds. Ik moest deze kleverige substantie op mijn tepels smeren maar ook daar geen verbetering.

Hij heeft ook last van darmkrampen. Hij heeft een navelbreuk, en als hij zo'n krampaanval heeft (direct na een slokje melk) voel je een enorm geborrel. Het enige wat hem ontspant, is hem op zijn buikje tillen, maar dan kan hij niet drinken.

Hoe weet ik dat hij een gewone gezonde ontwikkeling doormaakt? En eet hij wel genoeg?

Antwoord

Op basis van de informatie die u gaf, is moeilijk te zeggen of uw zoon een gezonde ontwikkeling doormaakt. Maar uw verhaal klinkt zeker niet verontrustend, en als het consultatiebureau geen bijzonderheden geconstateerd heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken. We hebben immers een prachtig systeem in Nederland, waardoor baby's regelmatig gezien worden door CB-artsen en -verpleegkundigen, die heel goed kunnen beoordelen of een kind een normale ontwikkeling doormaakt.

Wat uw vragen over de spruw betreft: de klachten van spruw bij baby's zijn wisselend. De slijmvliezen in de mond en de keelholte zijn geïrriteerd, wat pijn kan doen. Kinderen kunnen daar slecht van gaan drinken. Daarnaast kan het kind ook last hebben van luieruitslag.

Als de spruw geen klachten geeft, hoef je het niet te behandelen. Het kan vanzelf overgaan. Maar u en uw zoon hebben er beiden last van, en dat vind ik wel een reden vind om het te behandelen.

U vertelde dat het niet gelukt is om de spruw weg te krijgen met nystatine. Mijn voorstel zou dan zijn om voor uw zoon over te gaan op miconazol orale gel. Bij gebruik van orale medicatie (dus medicatie die je toedient via de mond) is het belangrijk dat die niet direct diep in de mond wordt ingebracht. Doe je dat wel, dan geeft dat een te groot risico op verslikken, en bovendien slikt de baby het te snel door.

Beter en veiliger is het om de medicatie in gedeelten na iedere borstvoeding in de wangholtes en op de tong aan te brengen, met een schone vinger of een ongebruikt wattenstaafje. Daardoor ontstaat zeer lokaal een betere werking, doordat de medicatie langer op het aangedane weefsel aanwezig is.

Ook voor uzelf adviseer ik miconazol crème of zalf. Na elke voeding moet u dit aanbrengen op uw tepels. Mocht uw zoon ook luieruitslag hebben, dan is het verstandig om de miconazol crème of zalf ook voor zijn billen te gebruiken.

Daarnaast is hygiëne heel belangrijk: handen wassen voor de voeding en dagelijks spenen uitkoken! Houd er rekening mee dat alles wat met het spruw-schimmel in aanraking is geweest, besmet kan zijn geraakt.

Tenslotte, wat de darmkrampen betreft: over het algemeen is dit een fysiologisch (dus niet afwijkend) proces in de eerste levensmaanden van een baby. Dat gaat met de tijd over. Ook een navelbreuk is onschuldig. Die sluit zich in de eerste 2 jaar meestal vanzelf.

Lees ook: