Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 oktober 2009 door Frea Kruisinga

Rustig doen met liesbreuk vóór de operatie? (6 jr)

Mijn dochter van 6 heeft een liesbreuk, zowel rechts als links. Nu lees ik overal dat ze ná de operatie rustig aan moet doen, maar hoe zit het met de tijd tot aan de operatie? Ze ziet de chirurg pas over een maand.

Antwoord

Voorafgaand aan de operatie hoeft uw dochter niet per se rustig aan te doen. Hieronder zal ik uitleggen waarom dat niet hoeft, aan de hand van een algemenere uitleg over de liesbreuk zelf.

Liesbreuken komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Ze zijn het gevolg van het niet verkleven van het lieskanaal:

  • bij jongens dalen (voor de geboorte) de zaadballen door het lieskanaal af naar de balzak;
  • bij meisjes ontstaat hier een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip.

Bij het niet verkleven van het lieskanaal kan de opening zo groot zijn – of blijven – dat er een stukje darm (of bij meisjes: een eierstok) door naar buiten kan stulpen. Het grootste risico daarvan is dat zo'n uitgestulpt stukje darm of eierstok niet teruggeduwd kan worden en klem komt te zitten (dat is dus een 'beklemde breuk'), waardoor het af kan sterven als er niet wordt ingegrepen.

Nadat er een liesbreuk is vastgesteld (door een chirurg) zal er vaak op niet al te lange termijn een operatie worden ingepland.

Het risico op beklemming (zie boven) wordt vooral bepaald door de grootte van de breukpoort, en niet zo zeer door de activiteiten van het kind. Daarom leggen chirurgen geen beperkingen op, voorafgaand aan de operatie.

Wel is het natuurlijk belangrijk dat u meteen contact opneemt met de chirurg, als u merkt dat de bult van de liesbreuk niet meer teruggeduwd kan worden, of als het pijn gaat doen.

Lees ook: