20 maart 2009 door Frea Kruisinga

Rauwe melk koken - moet dat echt?

Sinds kort kopen we melk rechtstreeks bij de boer. Mijn (magere) kinderen vinden het veel lekkerder dan de melk van de supermarkt, en daar kun je trouwens ook geen kalfjes aaien.

Nu ben ik al diverse malen gewaarschuwd dat ik de melk eerst moet koken voor consumptie. Dat maakt het vast niet lekkerder, en waarvoor is dat trouwens nodig? Generaties zijn gezond opgegroeid met rauwe melk, of zie ik een toch een gevaar over het hoofd?

Antwoord

Rauwe melk kan besmet zijn met bacteriën waar je ziek van kunt worden. Meestal gaat het dan om een maagdarminfectie met braken en/of diarree.

Door de melk te koken worden eventuele bacteriën gedood, waardoor je er niet ziek meer van wordt. Een bedrijf dat rauwe melk verkoopt, hoort daarom het advies te geven de rauwe melk voor gebruik te koken.

Overigens kookten voorgaande generaties de melk ook hoor. Daarvoor bestond zelfs een speciale melkkoker, met gaten in de deksel tegen het overkoken.

Door het koken krijgt de melk inderdaad een andere smaak, dat is onvermijdelijk. En er komt ook een vel op...

Lees ook: