Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
21 september 2000 door Sanderijn van der Doef
Mijn zoontje is 4 jaar en vanaf z'n tweede al bezig met z'n piemel. Hij gaat dan op z'n buik liggen en wrijft over z'n piemel terwijl hij op en neer gaat. Ik heb daar absoluut geen moeite mee; ik weet dat dat er allemaal bijhoort. Alleen doet hij het wel erg vaak, en als hij z'n piemel aanraakt, wordt hij meteen stijf.
Als hij aan het friemelen is, hoor je hem niet klagen. Maar als z'n piemel 'vastgeplakt' zit, zoals hij dat zegt, en hij raakt hem aan, wordt hij al stijf. Dan begint hij te huilen en roept hij dat hij geen piemel wil en dat ik hem maar moet afknippen.
Minstens 1x per dag is hij aan het friemelen, wat zo'n half uur duurt, en zo'n keer of 10 per dag heeft hij zo een harde piemel. Naar mijn gevoel is dit erg vaak.
Ik weet niet hoe ik dit aan moet pakken. Nogmaals: dat friemelen vind ik niet erg, maar dat huilen en dat z'n piemel bij het minste al hard wordt, daar weet ik geen raad mee.
Het is duidelijk dat uw zoontje zijn piemel heeft 'ontdekt'. Het aanraken ervan geeft zulke heerlijke gevoelens, dat hij er maar geen genoeg van kan krijgen.
Maar dat dat piemeltje dan ook groot en stijf wordt, dat kan voor een kind op die leeftijd ook heel raar zijn. hij heeft er namelijk geen controle over (althans dat denkt hij). Het wordt niet meteen weer klein als hij het loslaat en er niet meer aan zit.
Dit ongecontroleerde stijf worden kan voor sommige jongetjes ook een pijnlijk gevoel zijn. Bovendien kan het op die leeftijd ook zijn dat de voorhuid nog niet helemaal los zit. (Bij de geboorte zit de voorhuid nog vastgeplakt. Hij laat in de jaren daarna steeds meer los, wat soms wel tot de puberteit kan duren.) Vandaar dat een jongetje het soms pijnlijk vindt om een erectie te krijgen.
Zodra het gefriemel afneemt (dat gaat vanzelf als het kind ouder wordt), wordt het piemeltje minder vaak stijf, en zal het ook minder vaak pijn doen.
Vertel uw zoontje, als hij er weer last van heeft, dat zijn piemel weer vanzelf kleiner wordt en dat dan de pijn weer overgaat.
Enkele keren per dag friemelen is op zijn leeftijd (4) helemaal niet veel. Bedenk dat het hem ook een prettig en ontspannend gevoel geeft (wat hij zo nu en dan gewoon nodig heeft). En bedenk daarbij ook dat hij op deze leeftijd nog niet zo veel andere mogelijkheden heeft om dat ontspannende gevoel te bereiken (sommige kinderen krijgen dat door te duimzuigen of te spenen).
Zodra hij ouder wordt, zal hij merken dat 'ontspannen' ook op andere manieren kan. Zoals lekker tegen zijn moeder aanliggen bij het voorlezen, of een knuffel tegen zich aandrukken.
Overigens kan het friemelen ook te maken hebben met spanning door nieuwe dingen. Is hij soms net begonnen met de basisschool? Dan is het duidelijk een reactie op een spannende tijd. Zodra het naar school gaan minder eng wordt, wordt het friemelen ook minder.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.