Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

2 juli 2010 door Nanny Gortzak

Overal uitslag - is dat koemelk-allergie? En wat dan? (14 wkn)

Na een wat haperende start krijgt mijn zoontje sinds een week na de geboorte uitsluitend borstvoeding. Hij is nu 14 weken, meet 63 cm, en weegt 8½ kg (was: 4,3 kg bij de geboorte).

Twee weken geleden, dus toen hij 12 weken was, kreeg hij last van uitslag: onder de kin, achter de oren, op zijn armpjes, over heel zijn buikje, en op de bovenkant van de billen... Het zijn heel kleine pukkeltjes, de huid is wat roder, soms wat verdikt, en op sommige plaatsen lijkt het wel eczeem. Soms lijkt zijn hele velletje oververhit.

Kan dit wijzen op een koemelkallergie? En zo ja, is het dan niet wat laat om daar pas na 3 maanden op te reageren?

Is het voldoende om mijn eigen melkconsumptie drastisch te minderen, of moet ik dan echt alle melk (zoals een scheutje in de koffie, boter om het vlees te bakken, melk verwerkt in koekjes, etc.) uitbannen? Soja is naar 't schijnt ook geen optie, wegens eveneens een allergeen.

Hij is ons vierde kindje. Geen van de andere kinderen heeft allergieproblemen.

Kan ik niet beter overschakelen op hypo-allergene flesvoeding?

Antwoord

De huiduitslag die u beschreef, kan inderdaad passen bij een koemelkeiwit-allergie. Om na te gaan of daar werkelijk sprake van is, kunt u tijdelijk zoveel mogelijk melkproducten uit de weg gaan. Verdwijnt de uitslag, dan neemt u daarna weer normaal melkproducten. Komt de uitslag terug, dan stopt u weer met de melkproducten. Waarna u ze na een tijdje weer kunt gebruiken. Deze herhaling is nodig om toeval uit te sluiten.

Of u echt álle melkproducten moet vermijden, tot de kleinste spoortjes aan toe, hangt af van de ernst van de – eventuele – allergie. De eerste stap is het weglaten van de zichtbare producten. Treedt er geen verbetering op, dan kan een strenger dieet gevolgd worden.

Hormoon-wisselingen

Misschien dat u er op de hierboven beschreven manier achter komt of er inderdaad sprake is van een koemelkeiwit-allergie bij uw zoontje.

Bedenk echter wel dat huiduitslag bij jonge baby's ook vaak veroorzaakt wordt door hormoon-wisselingen. Het zou jammer zijn als u ten onrechte zou stoppen met uw normale dieet.

Maar hoe dan ook: als er echt een verband lijkt te zijn tussen het nuttigen van koemelk en melkproducten enerzijds en de reactie van uw baby daarop anderzijds, dan kunt u zich wenden tot een diëtiste om te overleggen hoe u het beste kunt eten.

Pas met 3 maanden?

U vroeg zich af of het niet wat laat is, als zo'n allergie zich pas na 3 maanden manifesteert. Ik kan me die vraag wel voorstellen, maar het is heel goed mogelijk. Zeker in uw geval.

Een allergie begint altijd met een trigger, oftewel een eerste blootstelling aan een bepaalde stof. Vervolgens kunnen er weken tot maanden overheen gaan om de overgevoeligheid op te bouwen.

U vertelde dat uw zoon in de eerste week bijvoeding heeft gehad. Dat kan de eerste blootstelling aan koemelk-eiwit zijn geweest. Doordat hij nu uitsluitend borstvoeding krijgt, is de blootstelling aan die eiwitten veel lager dan voorheen, waardoor de reactie langzamer op gang gekomen kan zijn.

Veel allergieën beginnen eerst mild, maar kunnen bij herhaalde blootstelling aan het triggerende allergeen steeds sterker worden. Het kan dus zijn dat u eerst niets – of niet veel – aan uw baby merkte, maar nu kan de reactie zo sterk zijn dat het u wel opvalt.

Hypo-allergene voeding?

Tenslotte vroeg u zich af of u door kunt gaan met de borstvoeding, of dat u zou moeten overstappen op hypo-allergene kunstvoeding. In de eerste plaats hangt dat natuurlijk af van de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een koemelkeiwit-allergie.

Maar stel dat dat inderdaad het geval is. Dan is het een persoonlijke keuze, die u zelf moet maken. Het kan, maar het hoeft niet. Als er sprake is van koemelkeiwit-allergie, kunt u in overleg met een diëtiste uw eigen dieet aanpassen, waardoor u borstvoeding kunt blijven geven. Als u dat te ingrijpend vindt, kunt u stoppen met borstvoeding en overstappen op hypo-allergene kunstvoeding.

Vanzelfsprekend mist uw baby in het laatste geval wel de voordelen van borstvoeding. Dat wil zeggen: zowel de eigenschappen van de moedermelk zelf, als het proces van het geven van borstvoeding.

Ik wens u succes!

Lees ook: