Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
9 juni 2006 door Sanderijn van der Doef
We hebben een zoon van 7 jaar. Het is een emotioneel gevoelig ventje. Hij heeft dwangmatige seksuele gedachten en handelingen. Hij wil die zelf ook niet, zegt hij.
Soms denkt hij eraan dat hij 'het' al doet met iemand. Ook doet hij zijn piemel tussen de kastdeuren. Dat vindt hij fijn, zegt hij. Of hij wrijft met z'n piemel over zijn matras, of hij probeert hem in zijn mond te doen. En hij zegt erover te dromen dat hij het bij zichzelf doet.
We praten er met hem over als hij dat aan ons vertelt. We verbieden het niet, maar zeggen wel dat hij het niet bij iemand anders mag doen. Ook zeggen we dat hij zijn piemel niet tussen de kastdeuren mag doen en waarom dat niet mag.
Het probleem is echter dat hij zich ervoor schaamt. We weten niet hoe we daarop moeten reageren. Ook weten we eigenlijk niet of dit allemaal wel 'normaal' is.
Op de leeftijd van 7 jaar zijn kinderen in staat om de regels, normen en waarden maar ook de 'verboden' van onze maatschappij goed te begrijpen.
Maar tegelijkertijd heeft een kind van 7 ook al lang ontdekt dat seksuele gevoelens aangenaam en prettig zijn, en dat je ze op allerlei manieren kunt krijgen. Bijvoorbeeld door aanraking, maar ook door gedachtes en fantasieën.
Dat kan tot verwarring leiden.
Op deze leeftijd kunnen sommige kinderen in verwarring raken door twee tegenstrijdige gevoelens:
Daarmee wil ik niet zeggen dat jullie, als ouders, degenen zij die die druk opleggen. Het kan iedereen zijn. Een kind van 7 groeit niet geïsoleerd van de buitenwereld op, en staat onder invloed van verschillende 'opvoeders' (grootouders, school, leeftijdgenootjes, media) die allemaal verbaal of nonverbaal boodschappen over seksualiteit uitzenden.
Uw zoontje vindt het prettig om zichzelf aan te raken (op wat voor manier dan ook). Hij droomt zelfs over het opwekken van seksuele gevoelens. Maar tegelijkertijd is hij zich ook zeer bewust van de regels en opvattingen die de buitenwereld hierover heeft. Op zich zijn dit allemaal normale verschijnselen in zijn seksuele ontwikkeling.
Als ouder en opvoeder is het uw taak om uw zoon te begeleiden en te ondersteunen in zijn seksuele ontwikkeling, door hem te laten merken dat seksuele gevoelens positief, prettig en normaal zijn. Dat iedereen ze heeft, dat je ze zelf kunt opwekken, dat je jouw seksuele gevoelens niet mag opdringen aan een ander, en dat iedereen zijn eigen manieren heeft om ermee om te gaan.
Als ouder probeer je ook te zorgen dat zijn gezondheid niet geschaad wordt en daarom vindt u het niet goed als hij zijn piemel tussen de kastdeuren wrijft. Het is prima om hem uit te leggen dat hij dat beter niet kan doen, omdat hij daarmee zijn piemel kan verwonden.
Weet u overigens wel zeker dat hij het niet doet omdat hij jeuk heeft? Probeer daar eens achter te komen. Is zijn voorhuid misschien geïrriteerd? Een zalfje van de dokter kan dat probleem misschien oplossen.
Maar als er verder geen medische problemen zijn, dan mag hij er ook best aanzitten of erover heen wrijven. Erover dromen is ook prima. Dat doen een heleboel mensen (en ook kinderen).
Dat hij zich schaamt, is jammer. Maar wel normaal. Door hem te laten merken dat het echt niet erg is wat hij doet, en door er verder normaal en vrij over te praten, kunt u waarschijnlijk wel een deel van die schaamte wegnemen. Maar uiteindelijk zal hij – met een beetje hulp van uw kant – toch zelf een weg moeten vinden om ermee om te gaan.
Samenvattend: wat uw zoon allemaal doormaakt is normaal. Door gewoon te blijven praten over zijn gevoelens kunt u hem duidelijk maken dat het niet erg is wat hij denkt en doet.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.