Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
4 april 2008 door Frea Kruisinga
Mijn zoon (8 maanden) weigert gemalen voedsel. Het consultatiebureau adviseerde om hem zelf te laten eten, en grotere stukjes. Dat gaat veel beter. We doen het nu anderhalve maand, maar er komt wel veel onverteerd weer uit, en hij heeft meer last van diarree.
Is dit een probleem, of wennen zijn darmen vanzelf aan deze manier van eten?
Onverteerde resten in de ontlasting zijn een uiting van een versnelde darmpassage. De normale (bacteriële) afbraak van vezelrijke voedselresten vindt dan onvoldoende plaats. Dit is niet abnormaal.
Bij meer dan de helft van de kinderen onder de 3 jaar worden onverteerde resten aangetroffen. Zelfs op de leeftijd van 4 jaar zie je het nog veel (bij 17% van de kinderen).
Iets anders is de diarree die u noemde. Die kan ik niet helemaal verklaren. Op zich is de combinatie van onverteerde voedselresten en diarree wel een bekend verschijnsel, namelijk bij peuterdiarree, maar dat zie je meestal op een wat oudere leeftijd dan 8 maanden.
Peuterdiarree kan ontstaan door het drinken van veel vruchtensappen – vooral appelsap is berucht – en het eten van relatief weinig vet. (Vet is moeilijk verteerbaar, en vertraagt daardoor de darmpassage. Omgekeerd geeft weinig vet een versnelde darmpassage, waardoor er te weinig tijd is om het vocht te laten opnemen in de darm, met diarree als gevolg.)
Zoals gezegd komt peuterdiarree meestal voor op een iets oudere leeftijd. Maar als uw zoontje inderdaad veel vruchtensappen drinkt, kan het helpen om die te vervangen door iets anders.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.