Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 mei 2001 door Sanderijn van der Doef
Ons zoontje is nu 3 jaar en 2 maanden. Ik lees altijd verhalen over kinderen die steeds met hun geslachtsdeel spelen, maar ons kind is eigenlijk helemaal niet geinteresseerd in zijn geslachtsdeel. Nog nooit geweest ook. In de zomer liep hij heel vaak naakt rond, zit iedere dag in bad, maar nooit speelt hij ermee.
Hij is nu wel plaszindelijk, maar verder vraag ik me af of hij wel in de gaten heeft dat daar nog wat hangt. Is dit normaal?
Als je alle vragen leest die gesteld worden door ouders over het seksuele gedrag van hun kinderen, komt de vraag over het friemelen aan de geslachtsdelen wel het meeste voor. Het lijkt dan inderdaad alsof alle kinderen dat tussen de 2 en 4 jaar doen. En bijna zou je als ouder je zorgen maken als je kind (nog) helemaal geen interesse heeft in zijn of haar eigen geslachtsdelen.
Wat dat betreft kan ik mij uw zorg dus wel voorstellen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken en ik zal u uitleggen waarom ik dat denk.
Hoewel er niet veel onderzoeken gedaan zijn naar het 'friemel-gedrag' van kinderen, is aan de paar onderzoeken die er wel gedaan zijn te zien dat echt niet alle kinderen hiermee bezig zijn.
Uit een onderzoek dat in 1994 in Nederland is uitgevoerd (waarbij aan ouders is gevraagd of ze dit gedrag wel eens bij hun kinderen hebben waargenomen), blijkt dat 45% van de jongens van 4 jaar en 23% van de meisjes van 4 volgens de ouders regelmatig aan hun geslachtsdelen zit. Dus 55% van de jongens van die leeftijd doet dat niet (althans de ouders zien het niet, of ze willen het niet zien).
Mijn ervaring is ook dat de aandacht voor de eigen geslachtsdelen per kind erg kan wisselen. Het ene kind is er veel mee bezig, het andere kind niet of nauwelijks. Dat hoeft ook niet te liggen aan het gedrag van de ouders omdat dit soort verschillen ook waarneembaar is bij kinderen binnen hetzelfde gezin.
Als u zelf het gevoel heeft dat uw zoon toch wel eens opmerkzaam gemaakt moet worden op wat er tussen zijn benen zit, is een eenvoudig namenspelletje leuk om te doen.
Noem telkens de naam van een lichaamsdeel en vraag aan uw kind of hij dat lichaamsdeel kan aanwijzen. Waar zit je oor, waar zit je teen, waar zitten je billen, etc. en in dat rijtje noemt u ook zijn piemeltje (of welk woord u daarvoor gebruikt). Wijst hij het aan, dan kunt u vragen of hij weet waar dat ding voor is. Vervolgens kunt er eventueel nog verder over praten als dat nodig is.
Op deze manier maakt u duidelijk aan uw kind dat zijn geslachtsdeel net zo'n gewoon (en bespreekbaar) onderdeel van zijn lijf is als alle andere onderdelen.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.