Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
14 oktober 2005 door Nanny Gortzak
Mijn baby is nu 3½ week oud en drinkt nog steeds 5 minuten uit één borst. De eerste twee weken viel hij na de borst altijd in slaap. Hij is de laatste week best wel huilerig en ik zit nu in de fase dat ik hem ook flesvoeding geef. Ik wissel dit af.
Ik merk heel goed dat als de baby de borst heeft gehad, hij sneller komt om weer te eten. Als ik hem dan eten geef, hoor ik echt zijn buikje "tekeer" gaan en ik hoor dan echt de melk in zijn buikje terecht komen. Hij is bijna de hele dag wakker en rond een uur of 3 valt hij pas in slaap.
Ikzelf denk dat hij te weinig voeding krijgt. Ik heb hem sinds zijn geboorte niet gewogen. Hij heeft wel voldoende plasluiers. Verteert hij misschien te snel of krijgt hij toch te weinig binnen? Waarom slaapt hij niet meer na het voeden en waarom blijft hij dan zo onrustig?
U wisselt borstvoeding en kunstvoeding af en u merkt dat uw zoontje sneller wil drinken na een borstvoeding. U vraagt zich ook af of uw zoon genoeg voeding krijgt. Om daar zeker van te zijn, zou ik u toch dringend aanraden om uw zoon te wegen, bijvoorbeeld op het consultatiebureau. Als mocht blijken dat uw zoon niet – of niet voldoende – groeit, pas dan kun je zeggen dat hij niet voldoende krijgt.
Op zich is het helemaal niet erg als uw zoon sneller na een borstvoeding komt dan na een fles. Kunstvoeding is nu eenmaal anders van samenstelling: het kost het maagje gewoon meer moeite om kunstvoeding te verteren dan om borstvoeding te verteren.
In principe kunt u gewoon voeden op vraag, zonder dat er een minimum-tijd tussen de voedingen hoeft te zitten. Ik ga er dan wel vanuit dat de baby goed is aangelegd, en dat hij goed gezond en alert is, zodat hij inderdaad de borst zoveel mogelijk zelf zal legen en bij honger goed zal laten merken dat er weer gedronken moet worden.
Maar: omdat u ook kunstvoeding geeft, kunt u niet zonder meer ineens alleen maar borstvoeden op vraag. U kunt wel bijvoeden, maar probeer dan zo veel te geven dat uw zoon weer na 2 uur bij u wil drinken.
U kunt ook beginnen met voor elke flesvoeding toch weer de borst aan te bieden. Naarmate de melkproductie weer omhoog gaat, zult u minder hoeven bij te voeden.
Om te zorgen dat uw zoon zo veel mogelijk melk uit uw borst haalt, kunt u wisselvoeden en borstcompressie toepassen. Bij wisselvoeden biedt u elke borst minimaal twee maal aan, waarbij u ook nog met de volle hand in de borst knijpt wanneer het zuigen minder wordt. U doet dit voor u de tweede borst aanbiedt. (Vergeet vooral niet tussentijds een boertje te laten doen.)
Hierdoor krijgt een baby doorgaans meer en vettere melk, waardoor hij rustiger en tevreden is tot de volgende voeding.
In hoeverre de voeding van invloed is op het wakker zijn van uw zoon, is heel moeilijk te bepalen. Sommige baby's zijn meer 'wakker' dan andere baby's en dit patroon zal ook nog eens veranderen gedurende de komende maanden en jaren.
U gaf aan dat uw zoon de laatste tijd huilerig is. Dat kán erop wijzen dat hij te weinig voeding heeft, maar ook dat hij de kunstvoeding niet goed verdraagt. Het kan echter ook aan iets totaal anders liggen.
De bottom line is dat u de werkelijke oorzaak van het probleem (huilen en alsmaar wakker zijn) moet achterhalen. Het kan aan de voeding liggen maar het kan ook iets anders zijn. Om te zien of het aan de voeding ligt, moet u eerst het gewicht checken en dan – zonodig – de hoeveelheid voedingen en de manier van voeden aanpassen.
is lactatiekundige IBCLC.