Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12 december 2008 door Frea Kruisinga
Onze dochter van 4½ heeft nu voor de derde keer in een half jaar een urineweginfectie, waaronder ook een keer met koorts erbij. Dus ook voor de derde keer een antibiotica-kuur. Tussen deze kuren door heeft ze vaker last gehad van buikpijn en broekplassen/bedplassen. Maar telkens als ik haar urine wilde laten controleren ging het weer tijdelijk beter.
Nu hoor ik om me heen dat ik om een verwijzing voor de kinderarts moet vragen voor verder onderzoek. Maar als ik lees welke onderzoeken er dan gedaan moeten worden, word ik niet vrolijk. Is het belangrijk om toch een doorverwijzing te vragen of kan ik beter afwachten?
Aanvullende informatie: ze heeft in het verleden veel last gehad van ernstige obstipatie.
Als een kind van ouder dan 3 jaar drie keer een urineweginfectie heeft doorgemaakt, waarbij één van de infecties misschien een hogere urineweginfectie of nierbekkenontsteking is geweest (mede herkenbaar aan de koorts), dan is dat beslist een reden voor nader onderzoek. Er moet dan gekeken worden naar eventuele afwijkingen in de urinewegen die een verhoogd risico geven op het ontstaan van infecties.
Zo'n onderzoek bestaat in eerste instantie uit een echo van de urinewegen, wat weinig belastend is. Verder zal er na 4 tot 6 maanden een zogenaamde DMSA scan worden gemaakt. Dan wordt er een klein beetje zeer licht radioactieve stof via een infuus ingespoten dat wordt opgenomen door de nieren. Vervolgens kunnen er foto's worden gemaakt waarmee gekeken kan worden of er littekenvorming in de nieren is (als gevolg van de doorgemaakte urineweginfecties).
U vertelde dat uw dochter in het verleden last had van ernstige obstipatie. Dat geeft een verhoogde kans op urineweginfecties. Het is daarom heel belangrijk dat de obstipatie goed onder controle is. Maar ook het onderzoek is nodig, om erger te voorkomen.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.