Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 oktober 2009 door Joanna Sandberg

Mijn zoon wordt geplaagd op school - moet hij wel mee gaan skiën?

Mijn zoon zit in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Hij heeft geen aansluiting op school en staat eigenlijk altijd alleen, zowel in de klas als op het plein in de pauzes. In zijn thuisomgeving heeft hij ook geen vrienden.

Ik merk dat hij er last van heeft, maar hij wil er eigenlijk nooit over praten. Er zijn een aantal kinderen op zijn school die hem soms plagen. Hij zegt dat dit hem niet zoveel kan schelen, maar ik voel dat hij er wel last van heeft maar zich sterk wil houden.

We hebben hem opgegeven voor de wintersportvakantie die door school georganiseerd wordt. Dit hebben we gedaan omdat we hopen dat hij wellicht daar wat meer contact zal krijgen. Helaas gaan de jongens die het enigszins op hem gemunt hebben ook mee.

Ik twijfel nu of ik hem wel mee moet laten gaan. Maar aan de andere kant zou het natuurlijk belachelijk zijn wanneer ik hem om deze knullen thuis zou moeten houden. Wat is wijsheid? Kunt u mij advies geven?

Antwoord

U heeft uw zoon opgegeven voor de wintersportvakantie en nu twijfelt u of dat wel goed zal gaan, omdat de jongens die hem plagen ook meegaan. U noemt het 'plagen', maar waarschijnlijk is het pesten. Plagen is onschuldig, en eigenlijk best leuk. Daar heb je niet zo'n last van. Maar pesten is heel andere koek.

Ik kan me voorstellen dat u twijfelt, maar heeft u zich dan niet eerder zorgen gemaakt over uw zoon? Had hij op de lagere school wel vrienden? Zo niet, wat vond hij daarvan en hoe ging hij daarmee om? En werd hij toen ook al gepest?

Als u bij mij op consult zou komen, zou ik ook vragen of u nog meer kinderen heeft, en hoe het met hen gaat. Hebben zij wel vrienden, en hoe gaat uw zoon met zijn broers en zussen om (als die er zijn)? Zit hij op een (team-)sport en zo ja, hoe gaat het daar?

Verder vroeg ik mij af of u zelf enig idee heeft hoe het komt dat hij geen aansluiting vindt bij andere kinderen. Want dat is wel ernstig. Zeker voor pubers zijn vriendschappen heel belangrijk.

De essentie van pesten

Gepest worden heeft ernstige gevolgen voor iemands eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik zie het in mijn eigen praktijk, en de onderzoeken bevestigen het. Ook is gebleken dat gepest worden bij kinderen (van basisschool-leeftijd tot en met puberteit) negatief doorwerkt in de volwassenheid.

Zo kunnen volwassenen die vaak zijn buitengesloten (wat de essentie van pesten is, namelijk: "Iedereen mag meedoen, maar jij niet") zich telkens opnieuw erg onzeker voelen in nieuwe sociale situaties.

Pijnpunt

Veel kinderen en jongeren schamen zich vreselijk voor gepest worden en geen vrienden hebben. Er zit echter niets anders op dan door dit 'pijnpunt' heen te breken. U moet echt met uw zoon gaan praten hierover.

En nadat u met uw zoon gepraat heeft, moet u (samen met hem) gaan praten met zijn mentor. Op school moet het veilig zijn voor alle kinderen, en de school moet een pest-protocol hebben.

Vervolgens moet de mentor gaan praten met de leerlingen die uw zoon plagen of pesten, en maatregelen treffen als ze toch doorgaan. Ook moet de mentor de ouders van die jongens bij dit probleem betrekken, zodat ook zij hun kinderen kunnen aanpakken.

Veel scholen maken van pesten een project in de (brug)klas, waardoor de naam van uw zoon ook niet genoemd hoeft te worden. Ik denk dat hij dat wel prettig zal vinden.

Skiën

Wat het skiën betreft raad ik u aan om uw zoon een sociale vaardigheidscursus of weerbaarheidscursus te laten volgen. En zorg dat hij dat snel doet, nog voor de wintersportvakantie!

Ook een zelfverdedigingscursus kan pubers heel goed helpen, zoals ik al eerder heb beschreven. Zie o.a.:

In ieder geval ben ik het volkomen met u eens dat het zonde zou zijn om uw zoon niet mee te laten gaan naar die wintersportvakantie. Want skiën is zo heerlijk, dat moet hij vooral doen!