Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 november 2006 door Annelou de Vries
Mijn zoontje (6 jaar) masturbeert de hele nacht door. Hij ligt dan op zijn buik en 'wiebelt' hevig en hijgend heen en weer. Ik slaap licht en word meerdere malen per nacht wakker, en hoor dan altijd het gekraak van zijn bed.
Overdag op school kan hij zich niet concentreren, hij is snel afgeleid. Zou dat te maken kunnen hebben met het feit dat hij slecht slaapt?
Hij is hoogsensitief (HSK) en heeft erg veel stress door overprikkeling, Het 'wiebelen' helpt hem te ontspannen. Overdag is hij agressief, impulsief en heel intens.
Kunnen we hem helpen om 's nachts meer relaxed te slapen, zonder tien keer per nacht te masturberen? We maken ons zorgen.
Eigenlijk denk ik dat dat masturberen niet zo zeer het probleem is waar u zich zorgen over hoeft te maken. Ik zou dat meer doen over zijn gedrag overdag. Om hem 's nachts meer ontspannen te laten slapen, zou ik proberen om hem overdag zich rustiger te laten gedragen.
Masturberen – of beter gezegd: jezelf stimuleren – is een normaal verschijnsel dat bij kinderen veel vaker voorkomt dan veel mensen denken. In de Vraagbaak 'Seksuele opvoeding' is daar al veel over geschreven.
Uw zoon doet het in zijn slaap. Overdag helpt 'wiebelen' hem om zich te ontspannen, en 's nachts kennelijk ook.
U vertelde dat uw zoon zich overdag slecht kan concentreren, dat hij impulsief is, en agressief, en dat hij het moeilijk vindt om zich te ontspannen. Veel kinderen die zich slecht kunnen concentreren, en druk zijn overdag, slapen 's nachts ook onrustig. Ze hebben geregeld moeite om de overgang van de dag naar de nacht te maken en slapen moeilijk in. Vaak gaat de beweeglijkheid de rest van de nacht door, en woelen ze veel.
Soms lijkt het wel alsof deze kinderen overdag zo druk zijn doordat ze zo onrustig slapen, maar het is eerder andersom. Het onrustige slapen is waarschijnlijk een uiting van het drukke gedrag overdag.
Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat deze kinderen niet uitrusten. Ook een 'drukke' slaper kan uitgerust opstaan. Ik weet niet hoe dat bij uw zoon is.
Het lijkt mij voor uw zoon wel fijn als hij overdag wat meer ontspannen zou kunnen zijn, en zich wat beter zou kunnen concentreren. Ook agressief gedrag kan zorgelijk zijn.
U vertelde niet hoe u uw zoon hierin begeleidt, maar het lijkt erop dat hij hulp nodig heeft om zichzelf wat minder te overprikkelen. Het zou daarbij vooral moeten gaan om het creëren van voorspelbaarheid, duidelijkheid, en structuur.
Ik ben trouwens wel benieuwd of hij zich op school en met andere kinderen verder goed ontwikkelt. Of zijn daar zorgen over? U zou het daar eens met de leerkracht over kunnen hebben. Gezamenlijk kun je dan manieren bedenken hoe hij overdag wat minder gestressed kan zijn.
De bottom line is dat kinderen 's nachts rustiger kunnen slapen als ze zich overdag beter kunnen ontspannen.
U beschreef uw kind als hoogsensitief (HSK). Dat is een begrip dat in de kinderpsychiatrie niet gebruikt wordt, maar wel uiting geeft aan de moeite die kinderen kunnen hebben met het reguleren van prikkels van buitenaf.
Zelf denk ik bij zo'n beschrijving eerder aan een aandachtstekortstoornis (ADHD). Als het gedrag van uw zoon de komende jaren niet rustiger wordt, is het misschien raadzaam om hem hierop te laten onderzoeken en er eventueel hulp voor te vragen.
Uw zoon zou dus ADHD kunnen hebben, maar vóór dat allemaal gediagnostiseerd en behandeld is, kunt u het probleem ook heel praktisch aanpakken:
1. Weet hij eigenlijk zélf wat hij doet als hij in bed ligt? En heeft u dat wel eens met hem besproken? Als hij zich bewust is van zijn gedrag in de nacht, kunt u hem gewoon vragen om wat minder geluid te maken. Al is het maar om zijn moeder een plezier te doen.
2. Daarnaast kunt u overwegen om uw zoon ergens anders te laten slapen, waar u er minder last van heeft. Want als u zelf uitgeslapen bent, bent u overdag ook beter in staat om uw zoon te helpen en zelf niet overprikkeld te raken...
Succes ermee!
Annelou de Vries is kinder- en jeugdpsychiater, en als zodanig werkzaam bij het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Daarnaast werkt zij mee aan de opleiding voor kinder- en jeugdpsychiaters.