Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

25 maart 2011 door Nanny Gortzak

Mijn leven is een zwart gat. Hoe kom ik daar weer uit? (3 mnd)

Ik ben een moeder van drie kinderen (4, 3 en 0) en ik woon in Frankrijk. De baby is 3 maanden oud en ik zak steeds dieper in een zwart gat. Elke dag lijkt als een berg die beklommen moet worden, en zorgen voor mijn baby lijkt me onmogelijk. Ik heb er ook geen zin in. Geen zin om hem te zien. Geen zin om te leven. Ik ben bang dat ik mijn baby iets aandoe als hij weer eens huilt... Ik heb al een keer met zijn knuffeltje hard op zijn gezichtje geduwd (maar ben toen snel de kamer uitgelopen).

Ik wil ook genieten van deze eerste maanden maar het lukt me niet. Ik geef borstvoeding en wil dat graag door blijven geven. Ben bang dat als ik hiermee stop, dat ik dan helemaal niet meer voor hem wil en kan zorgen. Ik huil de hele dag, bel mijn moeder... omdat ik hier niemand anders om mij mee heen dan alleen mijn gezin.

De huisarts en de gynaecoloog zeggen dat ik moet stoppen met de borstvoeding als ik medicijnen wil gebruiken. Zij stelden een psycholoog voor. Die heb ik dus een ontmoet, ik heb mijn verhaal bij haar gedaan, maar echt baat heb ik er niet bij. Dan kan ik net zo goed mijn moeder bellen, bij wie ik ook mijn ei kwijt kan.

Ik vind het zo moeilijk, want ik ben op dit moment absoluut geen goede moeder voor mijn kinderen. Heb nergens zin in en schreeuw de hele dag, ook naar de baby. Ik maak me erg zorgen hoe het nu verder moet en ben bang dat ik op een dag te ver ga, en mijn baby of mezelf iets aandoe.

Ik hoorde van familieleden dat er in Nederland wél medicatie hiervoor wordt gegeven, in combinatie met borstvoeding. Kunt u mij hier meer over vertellen? Ik ben ten einde raad!

Antwoord

Dit klinkt heel zorgelijk. Maar er valt beslist iets aan te doen! Hieronder zal ik aangeven wat er aan de hand kan zijn, en wát u zou kunnen doen.

Van kraamtranen tot psychose

Na een bevalling kunnen moeders last krijgen van neerslachtigheid. Afhankelijk van de ernst en de duur hiervan kan het gaan om:

  • 'gewone' kraamtranen, ook wel baby blues genoemd;
  • of een postnatale depressie (PND), officiële benaming: postpartum depressie (PPD);
  • of – in het ergste geval – een postpartum psychose.

Wanneer een moeder langer dan een paar dagen 'om niets' huilt, en denkt dat ze zichzelf of de baby iets aan zal doen, slecht eet, en voortdurend moe is, dan moet er iets gebeuren.

Hormonen

In sommige gevallen wordt deze stemming veroorzaakt door een tekort aan bepaalde hormonen, bijvoorbeeld progesteron. In andere gevallen wordt de stemming veroorzaakt door een probleem met de schildklier, meestal een tekort aan schildklier-hormoon.

Maar ook tekorten aan sommige voedingsstoffen kunnen bijdragen aan neerslachtigheid. Bijvoorbeeld: ijzer, vitamine D, B-vitamines, en bepaalde onverzadigde vetzuren.

Indien u hulp vraagt bij uw artsen, vraag dan om uw bloed te laten controleren op: de vitamines die ik noemde, het bloedijzergehalte, en de schildklierwaardes.

Medicatie

Bij een postpartum depressie (PND/PPD), waar in uw geval misschien sprake van is, zijn artsen snel geneigd om anti-depressiva voor te schrijven. Waarbij ze in één moeite door vaak aanraden om te stoppen met de borstvoeding. Twee dingen zijn daarbij van belang.

Ten eerste helpen anti-depressiva vaak (of meestal) niet bij een postpartum depressie. Vooral wanneer er een ander probleem aan ten grondslag ligt, zoals een hormoonprobleem of een voedingsstoffenprobleem. Voor meer informatie, zie de PND-brochure van Ouders Online.

Ten tweede moet je bij medicatie altijd een afweging maken tussen meerdere factoren. In dit geval: uw eigen gezondheid, de gezondheid van de baby, en de voordelen van borstvoeding. Daarnaast speelt nog een rol dat uw baby al wat ouder is, in ieder geval niet net geboren (waardoor hij al wat zwaarder is en zijn lever beter functioneert), en dat het ook erg afhangt van het soort medicatie. Dit alles wordt besproken in ons artikel over medicijn-gebruik bij zwangerschap, zwanger worden en borstvoeding.

Kortom: blijf aandringen op de juiste hulp en vraag om een oplossing die werkt voor u en uw baby.

Contact opnemen

Ik raad u aan om contact op te nemen met een lactatiekundige bij u in de buurt (te vinden via FALC - Find a Lactation Consultant), of een leidster van La Leche League Frankrijk (zie www.lllfrance.org). Die kunnen u op weg helpen met informatie over 'postpartum depressie' en het gebruik van de gangbare medicatie hiervoor in Frankrijk, in combinatie met borstvoeding. Deze – Franstalige – informatie kunt u gebruiken wanneer u overleg pleegt met een arts.

Daarnaast kunt u contact opnemen met een kinderarts, om te praten over het gebruik van medicijnen door uzelf.

Tenslotte kunt u op het forum van La Leche League France, of op het Nederlandse Borstvoedingsforum vragen naar ervaringen van andere moeders die hetzelfde hebben meegemaakt.

Succes en sterkte gewenst!