Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

11 maart 2005 door Nanny Gortzak

Mijn kind slaapt 's avonds maar komt nog wel 's nachts. Kan ik dat om draaien? (8½ wkn)

Mijn dochter van 8½ weken krijg ik bijna niet meer wakker voor de late voeding van 11 uur. Terwijl ze nog wel nachtvoeding krijgt.

Hoe kan ik dit omdraaien, zodat ze de nachtvoeding overslaat? Ik ben bang dat ik straks om 11 uur geen melk meer in de borsten heb omdat ze dan niet wil drinken.

Antwoord

Het probleem dat u schetst, komt vaak voor. Veel ouders merken dat hun kind al gauw de late voeding wil overslaan, maar halverwege de nacht nog wil drinken.

Kun je dat omdraaien? Nee, dat gaat niet. Maar je kunt het probleem wel degelijk oplossen! Wat nog een gunstig neveneffect op je gezinsleven kan hebben ook. Ik zal het uitleggen.

Wanneer begint de avond?

Wat hier aan de hand is, is dat wij – als volwassenen – een andere betekenis hechten aan de begrippen 'avond' en 'nacht' dan baby's.

Bij veel ouders gaat het als volgt. Om een uur of 6 komen ze thuis van hun werk, ze gaan eten, afwassen, opruimen en eventueel de kinderen naar bed brengen. Pas dán, om een uur of 8 à half-9, begint voor velen de avond.

'De natuur' kijkt er om te beginnen al heel anders tegenaan. Zeker in de wintermaanden. Dan begint de avond – als het donker wordt – toch echt een stuk eerder.

Maar ook voor baby's, die nu eenmaal geen klok kunnen kijken, begint de avond – en dus ook de nacht – vaak eerder. Je kunt dat merken aan het eind van de middag: baby's worden dan onrustig, willen vaak en veel aan de borst, en willen eigenlijk het liefst lekker rustig met moeder gaan zitten en gaan liggen.

Dan kan er nog ergens in de komende uren een voeding volgen, waarna sommige baby's dan een uur of vijf tot zes slapen. Zij hebben dan een flink deel van hun nacht erop zitten, en worden vervolgens wakker voor een voeding.

Vroeg gaan slapen

Wanneer een moeder niet vroeg gaat slapen in de avond, ervaart ze vaak dat ze net wil gaan slapen – of net in slaap gevallen is – als de baby voor een nachtvoeding komt. Dat kan ongeduld en wrevel geven. Waarom nou net nu, en niet wat eerder of later...

Wat een moeder kan doen in deze eerste maanden, wanneer iedereen in het gezin weer een nieuw ritme moet vinden en moeder eigenlijk nog herstellende is van de geboorte, is om zelf vroeg te gaan slapen in de avond, op het moment dat de baby gaat beginnen aan het lange stuk nachtrust.

Kalmerend effect

Ook als baby wel wakker is, maar voorlopig nog niet wil drinken, kan de moeder gebruik maken van deze tijd, en alvast wat uurtjes slaap pakken.

Wanneer de baby vervolgens wél wil drinken, is de moeder al deels uitgerust, waarna ze ontspannen kan gaan voeden. Door de voeding komen er hormonen vrij, die een rustig, kalmerend effect geven. Meestal slapen moeders daardoor snel weer in, vooral als ze zich niet verzetten tegen het idee dat ze zo laat aan het voeden zijn.

Zo voorbij

Voor je partner is het misschien even wat minder gezellig, maar deze eerste tijd is zo voorbij.

En: bedenk dat het voor je partner prettig zal zijn als hij merkt dat je na een aantal goede avonden rusten, weer uitgeruster en gezelliger bent, waardoor je weer meer plezier krijgt in de vroegere aspecten van het gezinsleven.