14 december 2007 door Christine Clement

Mijn dochter praat zo hard. Hoe kan ik haar dat afleren? (7 jr)

Mijn dochter van 7 jaar heeft nogal een harde stem en schreeuwt en lacht vaak heel hard. Vaak zeg ik tegen haar dat het pijn doet aan onze oren en dat ze wat zachter moet doen. Dat helpt niet.

Hoe kan ik haar dat harde praten, lachen en schreeuwen op een juiste manier afleren?

Antwoord

Iedereen heeft een andere stem: hoog, laag, hard, zacht, enzovoorts. Het verschil tussen de verschillende soorten stemmen heeft te maken met een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn lichamelijk van aard, zoals de bouw van de holtes in het hoofd. Maar het kan ook, zeker wat het volume betreft, te maken hebben met iemands karakter. Een uitbundige persoonlijkheid heeft vaak een hardere stem (of 'luidere' stem, zoals logopedisten liever zeggen) dan een introvert persoon. En omgekeerd praten verlegen mensen vaak heel zacht.

Kortom: het kan gewoon bij uw dochter horen dat ze zo hard praat. Maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn.

Kan een harde stem kwaad?

Op zich is het geen probleem als een kind van nature een wat luidere stem heeft. U vertelde ook dat uw dochter vaak hard schreeuwt en hard lacht. Ieder kind schreeuwt natuurlijk wel eens, zoals tijdens het spelen op het schoolplein. Dat hoort bij het spel en kan meestal geen kwaad. Maar als uw dochter haar stem verkeerd gebruikt tijdens het praten en ze daardoor hees wordt, moet het hard praten afgeleerd worden.

Een hese stem is altijd een niet-gezonde stem. Er is dan iets aan de hand. En om het nog ingewikkelder te maken; een beschadigde, hese stem kan zachter, maar soms ook juist harder klinken.

Heesheid

Als de stem van uw dochter niet alleen hard, maar regelmatig ook hees is, kunt u daarom het beste naar een logopedist gaan om uit te laten zoeken wat precies de oorzaak van de heesheid is.

Bij de logopedist kan uw dochter oefeningen leren om haar stem goed te gebruiken, waardoor de heesheid overgaat. Er kunnen bijvoorbeeld oefeningen geleerd worden om niet meer te schreeuwen, maar om te roepen. Bij roepen wordt de stem op een andere manier gebruikt, waardoor hij niet zo snel beschadigd raakt.

Gehoor

Ten slotte: bij een luide stem kan het gehoor ook een rol spelen. Want als je jezelf niet zo goed hoort, ga je vanzelf harder praten. Bij kinderen met een opvallend harde stem is het daarom verstandig om het gehoor eens te laten checken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de huisarts.

Dus: als de stem van uw dochter niet alleen hard maar ook hees is, kunt u het beste contact opnemen met een logopedist. En laat in ieder geval – voor de zekerheid – het gehoor van uw dochter eens controleren.