Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

24 september 2010 door Nanny Gortzak

Mijn borsten worden slapper en de melkproductie neemt af. Wat nu? (9 wkn)

Mijn zoon is nu 9 weken oud. Tot voor kort gaf ik hem alleen borstvoeding en kwam hij vrij goed aan (tussen de 150 en 220 gram per week). Maar sinds vorige week merk ik dat hij niet verzadigd is als hij heeft gedronken.

Ook lijkt het alsof mijn borsten niet meer vol aanvoelen. Mijn linker borst neemt hij nauwelijks, dus doet hij het enkel met mijn rechterborst. Ik heb geprobeerd om te kolven maar uit mijn linkerborst komt nauwelijks melk (10 cc) en uit mijn rechterborst maximaal 65 cc.

Ik ben nu begonnen met twee flesvoedingen per dag, maar ik vind het wel jammer dat ik het moet combineren.

Wat kan ik doen zodat ik genoeg melk kan produceren en mijn zoon geen honger meer lijdt? Ik begin binnenkort met werken en als de huidige situatie aanhoudt weet ik dat ik niet voldoende kan kolven.

Of anders: hoe kan ik het beste de borst en de fles combineren?

Antwoord

U vertelde dat uw zoon aanvankelijk goed groeide, maar nu ontevreden is. U bent begonnen met twee flesvoedingen bijgeven. En daarbij voelen uw borsten ook nog eens minder vol aan.

Eerst zal ik uitleggen waardoor dit kan komen. Daarna wat u eraan zou kunnen doen.

Te weinig melk?

De eerste fase van de borstvoeding is na de geboorte. Daarna veranderen er dingen. Ten eerste merken veel moeders dat na een aantal weken het volle gevoel in de borsten afneemt. En ten tweede krijgen veel baby's dan een groeispurt, waarbij ze een aantal dagen vaak willen drinken, meer mopperen en minder slapen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat een moeder dan al snel denkt dat ze te weinig melk aanmaakt.

Als een moeder rond diezelfde tijd ineens meer dingen gaat doen, hormonale anticonceptie begint, of aan het werk gaat, dan kan dat inderdaad ervoor zorgen dat de melkproductie wat afneemt. Dat kan komen door de hormonen uit de anticonceptie, maar ook door het veranderende voedingsritme, waarbij er minder vaak, of minder lang per voeding, gevoed wordt.

De melkproductie is rond deze tijd meer en meer afhankelijk van de stimulatie door de baby, en minder van de borstvoedingshormonen. Als dan ook nog de menstruatie-cyclus bezig is weer op te starten, dan is een melkdip haast niet uit te sluiten.

Wat kun je doen?

Ik ken uw omstandigheden verder niet, dus specifieke instructies kan ik niet geven, maar met behulp van algemene maatregelen kunt u proberen om de melkproductie weer te stimuleren.

  • Zorg er allereerst voor dat u zelf goed gevoed bent en voldoende drinkt.
  • Een gunstig moment om de productie te verhogen is als u hulp heeft van iemand anders. Dan kunt u voor uzelf wat extra rust inlassen. Probeer u in te leven in de eerste dagen na de bevalling, en probeer voor zover mogelijk de kraamtijd een beetje na te doen.
  • Voed de baby zodra die aangeeft dat hij wil drinken.
  • Bied beide borsten aan bij elke voeding, en wissel vaker als de baby na de tweede borst nog ontevreden lijkt te zijn. U kunt hiermee doorgaan totdat de baby na het wisselen niet meer aan de borst wil.
  • Vlak voor het wisselen van borst kunt u borstcompressie toepassen, waarbij u met de volle hand om de borst in de borst knijpt, waardoor de melkstroom weer wat toeneemt. Daardoor krijgt de baby extra melk binnen en deze melk heeft ook nog eens een hoog vetgehalte.
  • Als u het gevoel heeft dat de melkproductie zover is afgenomen dat u er niet aan ontkomt om de baby bij te voeden met flesvoeding, zorg dan dat de hoeveelheid flesvoeding niet te groot is, maar dat de baby weer aan de borst wil drinken na maximaal 2 uur. Eerder mag ook.
  • Let tijdens het – eventuele – bijvoeden goed op de signalen van de baby. Het doel van bijvoeding is dat de baby in totaal voldoende voeding krijgt, en niet dat de baby per se de fles leegmaakt. Zo kunt u geleidelijk aan de hoeveelheid flesvoeding verminderen.
  • Als een baby ook na meerdere borsten nog steeds ontevreden lijkt, ga dan na of die ontevredenheid misschien door iets anders komt dan honger. Bijvoorbeeld: krampjes, een boer die dwars zit, windjes, het produceren van een luier, vermoeidheid, te veel prikkels uit de omgeving, behoefte aan afleiding, etc. Dat kunnen allemaal redenen zijn waardoor een baby onrustig is en gaat huilen.
  • Om uw linkerborst – die minder lijkt te produceren – meer te stimuleren, kunt u beginnen met voeden aan die kant, waarbij u meteen al borstcompressie toepast. U eindigt eveneens met de linkerborst. Ook als uw baby tussen de voedingen door behoefte heeft om te zuigen, kunt u de linkerborst aanbieden.
  • U kunt met een lactatiekundige overleggen of er nog andere maatregelen nodig zijn, zoals het ondersteunen van de melkproductie met behulp van kruiden of medicijnen, of dat het misschien nodig is om de hormoonspiegels te checken die relevant zijn voor de borstvoeding.

Veel succes gewenst!