Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

1 december 2006 door Nanny Gortzak

Mijn baby weigert overdag de borst. Hoe komt dat en wat doe ik eraan? (7½ mnd)

Ik ben een mama van drie kleine kinderen, van 4, 3 en 7½ maanden. Ik heb ze alle drie borstvoeding gegeven, en geef de jongste nog steeds. Maar nu wil ze overdag niet meer aan de borst. Ze duwt me weg, en wil echt niet. Soms begint ze ook te huilen.

Nu heb ik haar een paar keer afgekolfde melk in een fles gegeven, en dat vindt ze heerlijk. "Lekker makkelijk", zal ze wel denken. Ze hoeft er niks voor te doen.

De andere kinderen zijn ook altijd overdag aanwezig, en ze blijft maar naar ze kijken, en mij wegduwen. Ik kan overdag ook niet bij de andere twee kinderen weg, om even te gaan voeden. Ik heb ze al vermaand om een beetje rustiger te doen als ik haar voed. Maar ja, stil zijn kun je niet van ze verwachten natuurlijk.

's Nachts wil ze wel, en ook 's ochtends vroeg is geen probleem. De voedingen vanaf 11 uur kolf ik. Maar er komt steeds minder uit mijn borsten. Ik vind het 's nachts een beetje vervelend om te voeden, omdat ik weet dat ze wel door kan slapen. Aan de andere kant heb ik er ook niet veel problemen mee dat ze 's nachts komt, want dan drinkt ze toch nog even bij me en ze vindt het fijn.

Ik ben nog niet radeloos, maar word dat straks wel. Ik wil nog zo graag even doorgaan op een prettige manier...

Antwoord

Wat u beschreef, is een vorm van borstweigeren, oftewel een 'zuigelingenstaking'. Dat is iets anders dan het afwennen van de borst oftewel 'spenen'.

Hieronder zal ik eerst het verschil uitleggen tussen borstweigeren en spenen. Daarna zal ik aangeven wat u zou kunnen doen.

Borstweigering

Er is sprake van weigering of staking, als een baby ondanks het aanbieden van de borst niet normaal wil drinken en daar zelf niet tevreden mee is. Als een baby uit een fles kan – en wil – drinken, dan wordt gekolfde melk soms wel en soms niet geaccepteerd.

U gaf zelf als mogelijke verklaring dat de drukke aanwezigheid van uw andere kinderen een rol kan spelen, omdat uw dochter steeds naar hen blijft kijken.

Andere redenen waarom de borst geheel of gedeeltelijk geweigerd wordt, kunnen zijn:

  • te veel en te snel vaste voeding aanbieden, waardoor de melkproductie snel terugloopt;
  • een oorontsteking;
  • doorkomende tanden;
  • spruw;
  • een terugkerende menstruatie;
  • of het ontwikkelen van een allergie voor iets wat via de moedermelk bij de baby komt (het kán, maar komt niet veel voor).

Spenen

Een baby die zichzelf aan het spenen is, heeft er – in tegenstelling tot uw dochter – helemaal geen problemen mee wanneer hij niet aan de borst kan of mag drinken.

Zo'n baby wil het dus zélf, en blijft gewoon vrolijk en tevreden.

Wat kun je doen?

Om de borstvoeding te laten voortgaan, kunt u het volgende doen:

  • Bied in ieder geval zo vaak mogelijk de borst aan.
  • probeer op de momenten dat uw partner beschikbaar is (bijvoorbeeld in het weekend), overdag enkele uren ongestoord samen met uw dochter door te brengen, waarbij u zoveel mogelijk huid op huid contact heeft. Denk bijvoorbeeld ook aan samen in bad gaan of samen onder de douche gaan.
  • Kolf zo veel mogelijk de voedingen af die uw dochter niet aan de borst wil drinken.
  • Probeer overdag samen met de oudere kinderen een paar rustige momenten in te bouwen, door samen te lezen of een rustig spelletje doen, terwijl u uw dochter probeert te voeden.
  • Probeer of u midden op de dag een speel-afspraak voor de oudere kinderen kunt regelen, of een ander uitje, zodat u uw dochter ongestoord kunt voeden. Soms helpt het om naar een (binnen-)speeltuin te gaan waar de oudere kinderen kunnen spelen en de jongste misschien wél wil drinken aan de borst.
  • Misschien wil iemand een paar dagen komen helpen om op de oudsten te letten, terwijl u in een rustige, donkere kamer probeert te voeden.

Meer melk

Probeer in ieder geval zoveel mogelijk nacht-, avond- en ochtend-voedingen te blijven geven (waarvan u vertelde dat die goed lukken), om de melkproductie op peil te houden of zelfs nog te verbeteren.

Wanneer u een aantal dagen vaker heeft kunnen voeden (dus ook overdag), zal er weer melk geproduceerd worden. Uw dochter zal dan vanzelf weer vaker willen drinken.

Fles

Nog een tip tot slot. Als u de fles aanbiedt, zorg er dan voor dat de stroomsnelheid van de fles laag is, zodat uw dochter wel actief zal moeten zuigen om melk te krijgen.

Zo zal ze makkelijker accepteren dat de melkstroom uit de borst niet zo snel en makkelijk op gang komt.

Succes ermee!