Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 juni 2003 door Nanny Gortzak

Mag ik zwemmen en zonnen als ik borstvoeding geef?

Mag ik zwemmen als ik borstvoeding geef? En Zonnen? Ik heb een dochtertje van 3½ maand die volledig borstvoeding krijgt. Nu gaan we van de zomer naar Zuid-Frankrijk; kan ik daar gewoon zonnen en zwemmen, in verband met infectiegevaar?

En nog een kort vraagje. Wanneer kan ongeveer de laatste voeding eraf? Ze krijgt nu 5 voedingen en weegt 7 kilo.

Antwoord

Ha, een echte vakantievraag! En het goede nieuws is dat u gerust kunt zwemmen en zonnen als u borstvoeding geeft. Hieronder zal ik uitleggen waarom dat geen kwaad kan, maar ook waar u extra op moet letten. Tot slot zal ik ingaan op uw vraag wanneer u kunt stoppen met de laatste voeding.

Zwemmen

Vaak zijn moeders bang dat ze van zwemmen een infectie aan de tepels, of een borstontsteking kunnen krijgen. Bijvoorbeeld doordat er zwemwater (met eventuele bacteriën) door de tepels naarbinnen zou kunnen komen. Dat is echter niet mogelijk. De melkkanalen worden namelijk dichtgehouden door kleine kringspiertjes, die alleen open gaan bij een toeschietreflex. Zodra dat gebeurt, zal er melk naar buiten stromen en kan er geen water naar binnen.

Het lichaam heeft echter nóg een beveiligingsmechanisme. De tepel is namelijk uitgerust met kleine kliertjes, de kliertjes van Montgomery, die een olie-achtige substantie afscheiden die de huid van de tepel soepel houdt en ook een desinfecterende werking heeft.

Zonnen

Zonnen is ook geen probleem, mits u het verstandig aanpakt (net als ieder ander, en net als wanneer u geen borstvoeding zou geven). Dus: gebruik een beschermende zonnebrand-crème die past bij uw huidtype, zon niet te lang achter elkaar, zon niet op de heetste uren van de dag, drink voldoende en eet gezond.

Als u naakt of topless wilt zonnen, zorg er dan extra goed voor dat de tere huid van uw borsten niet verbrandt. Uw baby zal immers tóch willen drinken aan de borst, en met een verbrande huid is dat geen pretje.

Tepelkloven

Bij tepelkloven loopt u wél het risico op een infectie. De remedie is: goed aanleggen en de tepel goed verzorgen. Meer hierover leest u in de volgende artikelen:

Een kloof die niet weggaat, heeft aandacht nodig van een lactatiekundige of een arts.

Vaginale schimmelinfecties

Bent u bevattelijk voor vaginale schimmelinfecties, dan dient u extra alert te zijn op spruw op de tepels.

In dat geval kan het verstandig zijn om na een duik in het water iets droogs aan te trekken, omdat een vochtig badpak een prettige omgeving voor schimmels is, waarin ze goed gedijen. Naturisten zijn hier duidelijk in het voordeel ;-)

Aantal voedingen

Dan uw vraag over het aantal voedingen. Uw dochter is nu 3½ maand en krijgt 5 voedingen. U vraagt zich af wanneer de laatste voeding eraf kan. Ik neem aan dat u bedoelt: de laatste voeding laat op de avond?

In principe is dat een kwestie van uitproberen, maar bedenk wel dat 4 voedingen niet veel is voor een baby van deze leeftijd. Zelfs al drinkt hij (of zij, in dit geval) veel per voeding. Er zit vrij veel tijd tussen de voedingen wanneer er vier voed-momenten per dag zijn. Voor mijzelf als volwassenen zou ik dat al erg lang vinden. Bedenkt u maar eens wat u allemaal eet en drinkt op een dag. Dat is vast vaker dan 4 keer.

Anderzijds: u kent uw baby het beste en u kunt zelf zien of zij tevreden is met 4 voedingen per dag.

Zolang een baby goed groeit, een tevreden indruk maakt en zich goed ontwikkelt, hoeft het voedingspatroon van uw baby niet gewijzigd te worden.