Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
14 maart 2002 door Nanny Gortzak
Ik wil na de bevalling borstvoeding gaan geven, omdat mij dat het beste lijkt. Er is echter één ding dat mij erg vervelend lijkt, en dat is dat ik nu – tijdens mijn zwangerschap – rekening houd met wat ik eet, (in verband met toxoplasmose, listeria, enz.) en dat ik dat na de bevalling nog steeds zou moeten doen. Graag zou ik na mijn zwangerschap weer gewoon alles kunnen eten, zonder allerlei beperkingen.
Moet je, als je borstvoeding geeft, ook uitkijken voor toxo en listeria? Kan de baby hiervan ziek worden via de moedermelk?
Voorzichtigheid met eten is inderdaad geboden tijdens de zwangerschap, om te voorkomen dat de baby in de buik besmet wordt met ziektekiemen. Maar tijdens de borstvoedingsperiode is de besmetting van deze ziektekiemen via de moedermelk niet aangetoond. Er is dan ook geen reden om Franse kazen, worst, rosbief en rauwkost te laten staan.
Het is óók geen reden om te stoppen met borstvoeding als de moeder besmet blijkt te zijn. Integendeel: een dergelijke besmetting zorgt juist voor antistoffen in de melk, wat goed is voor de zuigeling.
Voorzichtigheid met eten blijft echter toch geboden, want een fikse voedselvergiftiging valt nooit mee, zeker niet als de moeder ook nog borstvoeding geeft. Bovendien kan de melkproductie teruglopen door vochttekort en een lage voedsel-inname.
En mocht je onverhoopt toch ten prooi vallen aan een voedselvergiftiging, dan is ook dat geen reden om te stoppen met de borstvoeding. Vaak aanleggen, goed eten en drinken brengen de melkproductie weer op peil.
Veel voedings- en genotmiddelen staan bekend als krampverwekkend bij de baby. Meestal wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met:
Toch is er op voorhand eigenlijk geen beperking aan te geven: het kan namelijk per baby verschillen of een bepaald voedingsmiddel al dan niet tot krampjes leidt. Het is vaak moeilijk een verband aan te tonen. Het blijft een kwestie van uitproberen.
Het al bij voorbaat vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan uiteindelijk tot een onevenwichtige voeding van de moeder leiden. Niet doen dus, en alles gewoon uitproberen.
Als er vanwege krampjes of allergieën uiteindelijk toch veel voedingsmiddelen vermeden moeten worden, dan is het raadzaam een diëtist te raadplegen. Die kan samen met u nagaan hoe er zónder die voedingsmiddelen toch een goed en volwaardig menu samengesteld kan worden.
Samenvattend: een borstvoedende moeder hoeft in de meeste gevallen geen speciaal menu te volgen. Zolang zij gevarieerd, gezond en hygiënisch bereide maaltijden eet, gaat dat prima samen met borstvoeding.
is lactatiekundige IBCLC.