Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 september 2009 door Sanderijn van der Doef
Een half jaar geleden heb ik mijn stiefdochter van 13 nog net op tijd kunnen behoeden voor een afspraak met een (wat later bleek) loverboy. Sinds die tijd gaat het van kwaad tot erger. Ze heeft al met diverse oudere jongens en mannen seksuele handelingen verricht, bijvoorbeeld in ruil voor gratis drank.
Afgelopen week kreeg ze verkering. Nu vertelde ze vandaag dat ze reeds twee keer met hem de daad heeft verricht.
Ik maak me serieus zorgen. Ze is 13, goed voorgelicht over lichaam en psyche, en toch blijft ze denken dat ze 'stoer' is als ze maar met zoveel mogelijk jongens en mannen het bed deelt. Wat moet ik hiermee?
Op deze vraag kan ik niet zomaar een simpel antwoord geven. Daarvoor zou ik echt meer moeten weten over de achtergrond en de voorgeschiedenis van uw stiefdochter. Hoe was ze als kind? Hoe heeft ze op de nieuwe gezinssamenstelling gereageerd? Hoe is haar relatie met u? Met haar eigen moeder? Met haar vader? etc.
Ik moet mij dus beperken tot een aantal algemene observaties en een globaal advies.
13 Jaar en dan al twee keer seks binnen een week verkering, dat is wel behoorlijk jong. Ook betekent het dat uw stiefdochter een nogal beperkte opvatting heeft over verkering; in haar ogen betekent dat hetzelfde als seks.
Het zou echter ook kunnen dat ze zich gedwongen voelt (of gedwongen is) door deze jongen om meteen seks te hebben. Dat is iets wat je wel vaker ziet bij meisjes, vooral als ze al op jonge leeftijd zijn begonnen.
Volgens een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep (kenniscentrum voor seksualiteit) voelt 12% van de meisjes onder de 18 jaar zich gedwongen of overgehaald toen ze voor het eerst seks hadden. Bij meisjes van 13 jaar en jonger is dat zelfs 32%, dus bijna een derde.
Zelf zullen deze meisjes niet altijd toegeven dat ze gedwongen zijn. Ze denken gewoon dat het zo hoort, en dat ze niet meetellen als ze niet toegeven. Ook al hebben ze geen zin, of willen ze nog helemaal geen seks.
Een meisje van deze leeftijd besluit niet zomaar van de ene dag op de andere dat ze dit soort dingen wil of stoer vindt.
Ze heeft duidelijk een grote behoefte aan aandacht, die ze op een volstrekt verkeerde manier zoekt. En zoals u zelf al gemerkt heeft, maken Loverboys gretig gebruik van juist dit soort zwakke meisjes.
Zoek eventueel contact met de reguliere hulpverlening als u zich echt zorgen maakt over de toenadering van loverboys. Op internet zijn diverse goede contact-adressen te vinden; zie onder andere: www.lover-boy.nl.
In ieder geval is het wel duidelijk dat uw stiefdochter op het gebied van seksualiteit risicovolle beslissingen neemt. Kennelijk kan ze erg haar eigen gang gaan, wat me niet handig lijkt.
Ik vind dat een kind van 13 nog duidelijke regels in de opvoeding nodig heeft. Zoals:
Dat betekent niet dat uw stiefdochter autoritair opgevoed zou moeten worden, en dat de wil van u als ouders de enige wet is. Op deze leeftijd is overleg met het kind heel goed mogelijk en ook heel wenselijk. Pubers willen serieus genomen worden en ook op die manier aangesproken worden door hun ouders.
Maar ze hebben ook regels nodig, en die kunnen vaak uitstekend samen met hen worden vastgesteld. Evenals de sancties als de regels niet nagevolgd worden.
In hoeverre dit allemaal mogelijk is met uw stiefdochter weet ik niet. Bovendien denk ik ook dat haar eigen moeder hierin ook een grote rol zal moeten spelen. Maar of dat mogelijk is weet ik ook niet.
Kortom: een meisje van 13 moet eerst leren wat het verschil is tussen seksualiteit en verkering, en daarnaast moet ze leren om duidelijk voor haar eigen wensen en grenzen op te komen. Dat is iets waar zij blijkbaar grote moeite mee heeft, en waarmee ze zeker geholpen moet worden. Eventueel door een deskundige instantie. U kunt dit bespreken met uw huisarts.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.