Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

8 mei 2009 door Nanny Gortzak

Laatste voeding aanvullen met kunstvoeding en rijstebloem voor een betere nachtrust? (4 mnd)

Mijn zoon is 4 maanden oud en krijgt 7 x per dag borstvoeding: 6 x overdag en 1 x 's nachts.

Nu hij 4 maanden is, en zachtjes aan vaste voeding mag gaan krijgen, ben ik begonnen met het afkolven van de laatste voeding. Deze geef ik dan, gemixt met rijstebloem, met als doel dat hij langer zal slapen 's nachts. Echter, 's avonds kan ik niet zoveel afkolven. De opbrengst is vaak maar 50 of 60 cc, terwijl dit 's morgens vaak wel 100 tot 140 cc is.

Nu vroeg ik mij af of het "schadelijk" is om die laatste fles aan te vullen met kunstvoeding.

En heeft het überhaupt wel zin om de laatste voeding te mengen met rijstebloem voor een verzadigder gevoel?

Ik moet binnenkort weer gaan werken, dus een wat langere nachtrust is wel prettig...

Dan heb ik nóg een vraag. Mijn zoon komt dus 's nachts 1 x (heel af en toe 2 x). Het varieert nogal om welke tijd. Dit kan 2 uur zijn of om 6 uur, en alles ertussenin. De laatste tijd is het wel vaker 2 uur dan later. Is dit wel normaal dat het zo verschillend is?

Antwoord

Op zich mag moedermelk best gemengd worden met kunstvoeding maar dat is niet waar het hier om gaat. Het gaat u erom uw baby te laten doorslapen door hem een verzadigder gevoel te geven, en u wilt dat doen door het toevoegen van rijstebloem aan afgekolfde melk. Is dat zinvol? Eigenlijk niet. Maar eerst iets anders.

U vertelde dat uw zoon 4 maanden is. Op die leeftijd zijn baby's nog niet echt toe aan ander voedsel dan moedermelk. De darmen zijn dan nog niet volledig uitgerijpt en nog niet klaar voor het verwerken van ander voedsel. Kinderartsen over de hele wereld raden aan om tot ongeveer 6 maanden te wachten tot er begonnen wordt met enige vorm van bijvoeding.

Rijstebloem

Nu terug naar het toevoegen van rijstebloem aan de laatste fles. Het is de vraag of dat zoveel waarde heeft. Om de pap met een fles te kunnen geven, kun je relatief gezien maar weinig rijstebloem toevoegen, anders wordt het mengsel gewoon te dik. Daarnaast 'doet' rijstebloem van zichzelf al niet zo veel, althans niet voor het doel dat u voor ogen heeft. Rijstebloem bevat namelijk weinig vet en weinig vezels, wat juist de bestanddelen zijn die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat de maag zich trager leegt.

Het enige wat rijstebloem doet, is het indikken van de melk. Er zal wel een klein beetje meer energie in een fles melk zitten waaraan rijstebloem is toegevoegd, maar het verschil met melk zónder rijstebloem is niet zo groot als waar u misschien op hoopt.

's Avonds kolven

U vertelde dat u 's ochtends meer melk kolft dan 's avonds. Dat is iets wat veel moeders merken. Ook als de baby aan de borst drinkt, wordt er vaak meer melk gedronken in de ochtend dan in de avond.

Maar de melk in de avond is meestal wel veel vetter. Dat heeft als voordeel dat de baby 's avonds meer en langer verzadigd zal zijn dan 's ochtends. Waarschijnlijk is de hoeveelheid die u kolft een redelijke afspiegeling van de hoeveelheid melk die uw zoon wil drinken in de avond.

Zelf zou ik ervoor kiezen om 's avonds niet te kolven, maar lekker makkelijk aan de borst te voeden. Dan hoef je je geen zorgen te maken om de hoeveelheid afgekolfde melk. En stel dat u minder kunt afkolven dan uw zoon met drinken uit de borst kan halen. Dan is direct drinken aan de borst ook beter, omdat uw zoon dan echt alles krijgt wat hij nodig heeft.

's Nachts wakker

Maar nu het kernprobleem. Baby's van 4 maanden worden nog makkelijk een of twee keer 's nachts wakker, al zijn ze rond deze leeftijd vaak wel in staat om meerdere slaapcycli aan elkaar te gaan knopen.

Stel bijvoorbeeld dat moeder A en moeder B elk een baby van 4 maanden hebben. En stel dat moeder A een papfles vlak voor de nacht geeft (nog even los van de eerder behandelde kwestie dat dat met 4 maanden nog niet echt verstandig is), terwijl moeder B volledig op verzoek voedt. Dan kan het zo zijn dat beide moeders ongeveer op hetzelfde moment melden dat hun baby ineens een stuk beter of langer slaapt. Dat doen baby's van rond 4 maanden nu eenmaal. Moeder A zal dan denken dat dat door de papfles komt, die ze net geïntroduceerd heeft, terwijl moeder B zal opmerken dat haar baby alweer een stapje in zijn ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Kortom: het zou best kunnen dat uw baby binnenkort gewoon uit zichzelf langer doorslaapt.

Wakker worden op wisselende tijden

Uw laatste vraag, over het wakker worden van uw baby op wisselende tijden, heeft hier zijdelings mee te maken. Het geeft eigenlijk al aan dat de ontwikkeling naar een ander slaappatroon nu volop aan de gang is. De ene keer lukt het wel om een paar slaapcycli aan elkaar te koppelen, de andere keer nog niet. Elke baby moet deze ontwikkeling doormaken.

Rond deze tijd gaat bij veel kinderen ook het krijgen van tanden meespelen. Denk ook aan: een verkoudheid, een drukke dag of een verandering van temperatuur... Dat kan allemaal zo zijn invloed hebben.

Ontspannen blijven

Het enige wat je kunt doen is ontspannen blijven, de baby goed observeren, en geven wat hij nodig heeft. Sleutelen aan normale slaappatronen (en daar valt het experimenteren met papflessen ook onder), kost vaak een hoop energie en levert een berg frustratie op.

Het is natuurlijk wel een heel ander verhaal als een baby veel slechter slaapt dan op grond van zijn leeftijd verwacht mag worden. In dat geval moet je zorgvuldig nagaan wat daar de oorzaak van kan zijn (ziekte, allergie, iets in de omgeving, etc.)

Succes ermee!

Lees ook: