9 mei 2008 door Frea Kruisinga

Kun je na de BMR-prik toch nog de bof krijgen? En wat dan? (4 jr)

Onze dochter van 4 is gewoon ingeënt maar nu heeft ze toch de bof. Hoe kan dat? En wat moeten we doen - moet ze binnen blijven of mag ze gewoon naar buiten nu de koorts weg is? En naar school?

Antwoord

De bof is een infectie met het bof-virus. Het gaat gepaard met wat koorts, niet lekker zijn, en – meestal – gezwollen pijnlijke speekselklieren (parotitis), waardoor de wangen er gezwollen uitzien. Na ongeveer een week neemt de zwelling af en na ongeveer twee weken is hij verdwenen.

Doordat tegenwoordig bijna alle kinderen gevaccineerd worden tegen de bof (de B van de BMR-prik), komt deze ziekte bijna niet meer voor. Vaccineren biedt echter nooit een 100% garantie. Ongeveer 95% van de gevaccineerde patiënten is volledig beschermd tegen de bof, maar de overige 5% niet. Het kán dus voorkomen dat een kind dat gevaccineerd is, toch de bof krijgt.

Of uw dochter bij die 5% hoort, kan ik niet met zekerheid zeggen, omdat u niet vertelde of het bof-virus ook daadwerkelijk bij haar is aangetoond. Een parotitis (herkenbaar aan die pijnlijke opgezwollen speekselklieren) kan namelijk ook door andere virussen worden veroorzaakt en daar beschermt de bof-vaccinatie natuurlijk niet tegen.

Wanneer er echt sprake is van de bof, ben je besmettelijk van 5 dagen voor de ziekteverschijnselen tot ongeveer een week erna. Zodra uw dochter weer wat is opgeknapt, en ze zich sterk genoeg voelt, mag ze gewoon weer naar buiten en naar school.

Lees ook: