Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 september 2005 door Nanny Gortzak
Ik heb een dochtertje van 7 weken. In de eerste kraamweek had ik behoorlijk last van stuwing. Ik heb toen melk afgekolfd en die tot nu toe bewaard in de vriezer.
Kan ik die kraamtijd-melk nu nog geven, of voldoet hij niet meer aan wat ze nu aan voedingsstoffen nodig heeft?
Maakt u zich geen zorgen; u kunt die oude melk nog best geven.
Het is waar dat moedermelk gedurende de borstvoedingsperiode veranderingen ondergaat, met name voor wat betreft het eiwit- en vet-gehalte. Die schommelingen zijn echter zo gering dat ze nauwelijks invloed hebben op de ontwikkeling van de baby.
Hoewel die schommelingen wel samengaan met de optimale waarden voor de voeding van uw baby op een bepaalde leeftijd, is melk die een paar weken eerder is afgekolfd, toch altijd nog van een zeer hoogwaardige kwaliteit.
In ieder geval is deze melk qua voedingswaarde nog steeds de beste keuze voor uw baby (na het drinken aan de borst). Ook de kraamtijd-melk zit namelijk vol met nuttige vitamines en mineralen, die gemakkelijk worden opgenomen. Hetzelfde geldt voor de overige voedingsstoffen, die makkelijk verteerbaar zijn.
Onderzoek heeft aangetoond dat prematuur geboren baby's zeer goed gedijen op donormelk. Het gaat dan om baby's die soms erg ziek zijn, en donormelk krijgen omdat hun eigen moeder onvoldoende melk heeft. De donormelk is altijd afkomstig van verschillende moeders, die baby's hebben van verschillende leeftijden.
De donormelk voor dit soort premature baby's komt niet overeen met de melk die hun eigen moeder op deze leeftijd geproduceerd zou hebben. En tóch gedijen deze baby's goed. Dat betekent dat de relatie tussen de leeftijd van de baby en de leeftijd van de (donor-)melk er weinig toe doet.
Wanneer deze resultaten vergeleken worden met de prematuren die geen moedermelk maar poedermelk krijgen, dan blijkt dat de melk van een andere moeder, gekolfd ten tijde van een andere leeftijd van de baby, toch beter is dan de poedermelk.
Kortom: u kunt dus met een gerust hart uw eerder gekolfde melk aan uw dochter geven.
is lactatiekundige IBCLC.