Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
25 april 2003 door Nanny Gortzak
Bij mijn tweede kind kreeg ik vrij snel na de geboorte een borst-ontsteking met abcessen in beide borsten. Na twee operaties ben ik gestopt met borstvoeden maar ik vraag mij af of ik bij een mogelijk volgend kind wel weer (succesvol) borstvoeding kan geven. Kunt u mij hierover adviseren?
Ik zou ook graag email-contact willen met lotgenoten, om naast het delen van ervaringen te inventariseren wat de oorzaken, gevolgen, behandelingsmogelijkheden, etc. zijn. De bedoeling daarvan is om ook anderen hierover te kunnen voorlichten.
Om de gedachten te bepalen zal ik beginnen met een korte beschrijving van datgene wat er gebeurt bij een borst-abces; daarna zal ik ingaan op de vraag over het voeden van eventuele volgende kinderen.
Uw verzoek om e-mail contact kan ik op deze plaats niet inwilligen, omdat de redactie van Ouders Online geen e-mail adressen in de Vraagbaken publiceert. U bent echter van harte welkom om een oproep te plaatsen bij de Annonces. Uw lotgenoten zullen u daar zeker vinden.
Een borst-abces, oftewel een opeenhoping van pus in de borst, is een pijnlijke en ernstige aandoening die direct medische behandeling vereist. Meestal is een borst-abces het gevolg van een verwaarloosde borst-ontsteking of een borst-ontsteking die niet correct behandeld is. De pus die bij de ontsteking ontstaat, heeft geen mogelijkheid om afgevoerd te worden en daardoor ontstaat er een abces.
De diagnose kan gesteld worden door middel van een echografie van de borst. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de pus door middel van een operatie, of door het wegzuigen van de pus door een fijne naald, gecombineerd met antibiotica en rust.
Bij een operatie wordt de wond meestal open gehouden om te draineren. Als de wond niet te dicht bij de tepel zit, is voeden echter wel degelijk mogelijk – en zelfs wenselijk – om herhaling van de ontsteking te voorkomen. Door het voeden kan het helen van de wond overigens wel vertraagd worden en soms komt er melk uit de opening.
Nu uw vraag. U vraagt zich af of u een volgende baby kunt borstvoeden. In principe is dat goed mogelijk. Het hangt echter af van de plaats en de manier van opereren of er borstweefsel beschadigd is en in welke mate.
In de begindagen kunt u mogelijk problemen ondervinden met harde plekken in de borst, die kunnen ontstaan op plekken waar de melk niet weg kan als gevolg van littekenweefsel. Koele compressen op de harde plekken kunnen verlichting geven en na een paar dagen zullen de betreffende melkklieren stoppen met de melkproductie.
Gezien uw voorgeschiedenis is het wel belangrijk goed op uw gezondheid te letten: bij koorts, grieperig gevoel of als de harde plekken niet in intensiteit en gevoeligheid afnemen, moet contact opgenomen worden met een arts. Ook bobbels die niet weggaan en toch niet pijnlijk zijn, moeten onderzocht worden.
De ene vrouw lijkt gevoeliger te zijn voor het krijgen van een borst-abces dan de andere. Niemand weet precies hoe dat komt. Maar er zijn wel omstandigheden die de kans op een abces groter maken:
Als één of meer van deze risico-factoren daadwerkelijk op iemand van toepassing zijn, moet diegene extra alert zijn op harde plekken in de borst en deze direct met zorg behandelen.
Vrouwen die gevoelig zijn voor borst-ontstekingen kunnen overigens baat hebben bij het dagelijks slikken van lecithine. Overleg wel eerst met een deskundige, bijvoorbeeld een lactatiekundige, wat in uw geval de oorzaak zou kunnen zijn van die steeds weer terugkerende borst-ontstekingen, al of niet gevolgd door het ontstaan van een abces.
is lactatiekundige IBCLC.