Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 juni 2008 door Nanny Gortzak

Kan het nou eindelijk eens ophouden met die borstvoedingsmaffia?

Ik heb zelf geen al te positieve ervaring met borstvoeding. Mijn oudste wilde niet 'happen' en viel dus de eerste paar dagen te veel af. De verloskundige vond dat ik dan maar moest kolven en dan met de fles borstvoeding moest gaan geven. Omdat ik dit zelf niet zag zitten en de kraamtranen hoog zaten, ben ik overgestapt op flesvoeding. Mijn jongste heb ik meteen flesvoeding gegeven omdat ik eczeem op mijn tepels had. En wéér vond de verloskundige dat ik het toch had moeten proberen.

Nu is mijn zus afgelopen zaterdag bevallen van haar eerste kindje. Ze heeft een borstverkleining gehad en wilde desondanks wel proberen of het zou lukken om borstvoeding te geven. De 'borstvoedingsmaffia' (verloskundige en co.) heeft dit tot tranen toe gestimuleerd, maar het kindje viel zóveel af dat ze vandaag is opgenomen in het ziekenhuis wegens ondervoeding. Het blijkt nu dat mijn zus nauwelijks melk produceert!

Ik ben hier zo ontzettend boos over! Kan het nou eindelijk eens ophouden met die borstvoedingsmaffia? Flesvoeding is toch een goed alternatief als het niet vanzelfsprekend gaat?! Praat al die jonge, onzekere, emotionele ouders toch geen complexen aan!

Als het lukt is het mooi. Maar als het niet lukt, maak er dan niet zo'n toestand van.

Antwoord

Wat een nare ervaringen. Ik kan me heel goed voorstellen dat u woedend bent en ik hoop van harte dat het met uw pasgeboren nichtje allemaal goed komt!

Zowel uw eigen borstvoedingservaring als de ervaring van uw zus laten zien dat er nog heel wat te verbeteren valt in de begeleiding van borstvoedende moeders. De manier waarop er is omgegaan met de problemen van u en uw zusje was bepaald niet optimaal, op z'n zachtst gezegd.

Gedegen plan

Wanneer zich zúlke grote probleem voordoen, moet er een gedegen plan worden gemaakt. Dat is: een plan dat aansluit op de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de moeder. Oftewel: een plan waar ze iets mee kan.

In uw geval werd voorgesteld om maar fulltime te gaan kolven, terwijl u op dat moment helemaal niet happy was. Uw baby was inmiddels al te veel afgevallen, wat de zorgen alleen maar groter maakte.

Alle voorstellen die niet bijdragen aan het laten terugkeren van de rust in het gezin, of die niet bijdragen aan het herstel van de moeder en de baby na de geboorte, zijn dan misplaatst.

Nazorg

De directe aanleiding voor uw vraag annex hartekreet was natuurlijk de recente gang van zaken rond de bevalling van uw zus. Maar het rakelde wel uw eigen nare herinnering weer op. Zo te zien bent u nog steeds heel bitter. Dat betekent dat er ook aan uw eigen 'nazorg' wel het een en ander gemankeerd heeft.

Wanneer een moeder ervoor kiest om niet verder te gaan met de borstvoeding, dan is dat háár keuze en háár goed recht. Ze moet daarbij ondersteuning krijgen van iedereen in haar omgeving, zodat ze later met een goed gevoel kan terugkijken op haar beslissing. Is die ondersteuning er niet, met name op het moment dat de moeder emotioneel een zware tijd doormaakt en belangrijke keuzes moet maken, dan liggen termen als 'borstvoedingsmaffia' natuurlijk zeer voor de hand. Terwijl dat dus niet zou hoeven.

Niet vanzelfsprekend

Bij veel nieuwe moeders komt de borstvoeding niet vanzelfsprekend tot stand. Borstvoeding is natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat elke nieuwe moeder en haar baby meteen natuurtalenten zijn qua borstvoeding.

Zéker wanneer er belemmerende factoren zijn (zoals een stagnerende melkproductie, een operatie, aanlegproblemen, pijn bij het voeden, etc.) kun je niet volstaan met domweg aanmoedigen. Dan moet het voedingsplan aangepast worden aan de omstandigheden, mét een duidelijke uitleg van het waarom én een eerlijke prognose.

Zo'n aanpak voorkomt teleurstellingen (bij de ouders) en zorgt ervoor dat de baby goed gevoed blijft. Daar hoort óók bij dat de mogelijkheid wordt opengehouden dat de borstvoeding op een goede manier gestaakt wordt, als dat nodig is.

Hoe dan ook is het de bedoeling dat de moeder een goed gevoel overhoudt aan haar eigen keuzes, en tevreden terug kan blikken op haar bevalling en de periode daarna. De mensen om haar heen zijn daar mede verantwoordelijk voor.