Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 april 2007 door Frea Kruisinga

Kan een groot hoofd tot roodheid en transpiratie leiden? (3½ jr)

Mijn zoon (nu 3½ jaar) heeft een vrij groot hoofd. Toen hij bijna 2 was, had hij de hoofdgrootte van een kindje van ruim 3. Hij is ook onderzocht op een waterhoofd, maar alles is gewoon goed.

Wat mij elk jaar weer opvalt, is dat hij erg zweet op z'n hoofd als het iets warmer wordt, of als hij zich inspant.

Hij klaagt over een heet hoofd (hij heeft er geen last van maar is het zich wel bewust) en hij heeft ook snel een rood gezicht van de inspanning.

Wat moeten we hiermee?

Antwoord

De grootte van een hoofd wordt bepaald door:

  • de groei;
  • de leeftijd;
  • en de inhoud (hersenen, hersenvloeistof, bloed en bot) van het hoofd.

Er is sprake van een te groot hoofd als de hoofd-omtrek ver buiten het gemiddelde voor de leeftijd valt. Kinderartsen en consultatiebureaus gebruiken hiervoor speciale groeicurves.

Er zal vooral vérder worden gekeken naar eventuele medische oorzaken als de hoofdomtrek ver boven het gemiddelde ligt, of als de groei van het hoofd niet meer netjes dezelfde lijn volgt (maar naar boven schiet).

Een groot (of te groot) hoofd kan allerlei oorzaken hebben:

  • de belangrijkste oorzaak voor een (te) groot hoofd is een waterhoofd. Bij een waterhoofd is er te veel hersenvloeistof. U vertelde dat daar al naar gekeken is, maar niet hóe dit gebeurd is. Op jonge leeftijd kun je het doen door een echo te maken (als de fontanel nog open is); op oudere leeftijd gebeurt het met een CT-scan van het hoofd.
  • heel vaak zit een groot hoofd in de familie. Wat dat betreft is een groot hoofd vergelijkbaar met de lengte, die ook familiair bepaald is.

Een relatie tussen het grote hoofd van uw kind en zijn 'hete hoofd' kan ik niet leggen. Zweten bij flinke inspanning is normaal, evenals het krijgen van een rood hoofd. Sommige kinderen (en volwassenen) hebben dit gewoon eerder dan anderen.

Maar hoe dan ook: als u zich zorgen maakt, of als er problemen zijn met de ontwikkeling van uw kind, of als er andere klachten zijn, dan kunt u dat natuurlijk altijd bespreken met uw huisarts.

Lees ook: