Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

31 oktober 2003 door Nanny Gortzak

Is mijn kind ondervoed? Hoe nu verder - het kost mij zo veel energie (2½ mnd)

Onze dochter van 2½ mnd krijgt vanaf haar geboorte borstvoeding. Ze is hier heel tevreden mee. Ze sliep soms 5 uur achter elkaar door.

Omdat ze onvoldoende groeit (50 tot 70 gram per week) en veel spuugde, ben ik niet meer op verzoek gaan voeden maar om de 3 uur. Daardoor spuugt ze inderdaad minder, maar het kost mij heel veel energie. Ze is ons derde kindje en ik heb het gevoel nergens meer aan toe te komen.

Deze week was ze opnieuw maar 60 gram gegroeid. Ik overweeg dus om te stoppen.

Onze dochter heeft soms ongecontroleerde oogbewegingen. Haar ogen flitsen dan van links naar rechts.

Onze vraag is nu of ze ondervoed zou kunnen zijn en of dit verband zou kunnen houden met haar oogbewegingen.

Op advies van het consultatiebureau zou ik haar 6 x 150cc flesvoeding moeten geven. Als ik eens een dag uit was en nadien mijn borsten afkolfde, kwam er met moeite 150cc uit. Heeft ze dus altijd wel genoeg voeding gehad? Ze had wel 5 à 6 natte plasluiers met ongeveer één poepluier per week.

Antwoord

Even samenvatten:

  • u maakt zich zorgen over de groei van uw dochter (50 tot 70 gram per week) en over de ongecontroleerde oogbewegingen;
  • u geeft aan dat uw dochter vanaf haar geboorte tevreden is met de voeding en lange tijd achter elkaar door slaapt;
  • het kost u heel veel energie en u heeft het gevoel nergens meer aan toe te komen.

Hieronder zal ik ingaan op de groei en op de energie die het allemaal kost. De kwestie van de oogbewegingen laat ik liggen; daar kunt u het beste een arts voor raadplegen.

Normale groei

De eerste paar maanden groeien de meeste baby's zo'n 90 tot 200 gram. Er zijn baby's die meer groeien, maar er zijn ook baby's die minder groeien. Toch kan dat voor al die baby's een normale groei zijn.

Om te beoordelen of een baby te weinig groeit, wordt niet alleen naar het gewicht gekeken, maar ook naar andere dingen. Bijvoorbeeld:

  • ontwikkelt de baby zich goed?
  • reageert de baby goed op zijn omgeving?
  • is de baby levendig en alert wanneer hij wakker is?

Vervolgens kan de groei van een baby vergeleken worden met de groei van eventuele broertjes en zusjes. Soms lijkt er sprake te zijn van een familie-trekje en volgen alle kinderen min of meer dezelfde groeilijn.

Mogelijke ondervoeding en oogbewegingen

U vroeg zich af of uw dochter ondervoed zou kunnen zijn en of zij hierdoor bepaalde oogbewegingen maakt. Het is mij niet bekend dat er een dergelijke samenhang bestaat. Als u zich zorgen maakt over die oogbewegingen, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Uw dochter groeit weliswaar niet volgens de gemiddelden die meestal worden aangehouden, maar u geeft aan dat uw dochter wel regelmatig groeit. De kans dat zij dan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen heeft, lijkt mij daarom vrij klein (ervan uitgaande dat uw dochter verder gezond is).

Voeden op vraag of voeden op vaste tijden

Baby's worden bij voorkeur op vraag gevoed. Op die manier kan de baby altijd zelf regelen hoeveel voeding hij of zij wil.

Maar als een baby lange tijd laat tussen twee voedingen en als de groei aan de lage kant is, dan kan geprobeerd worden om de baby vaker te voeden.

In dat geval is het beter om van het voeden-op-vraag af te stappen. De baby moet dan minimaal elke drie uur gevoed worden, bij voorkeur aan beide borsten. De baby mag in dat geval zo lang hij of zij wil aan de eerste borst. Na een boertje en eventueel een verschoning wordt dan de tweede borst aangeboden.

Kijk niet gek op als uw dochter vervolgens zelf aangeeft vaker te willen drinken. Dit zijn dagen waarop de baby vaak wil drinken om een groeispurt te kunnen bijbenen. De melkproductie kan op die manier weer aangepast worden aan de behoefte van de baby.

Inspanning

U vertelt dat het u veel energie kost om uw dochter vaker te voeden, omdat u haast nergens anders meer aan toe komt. Dat kan inderdaad een probleem zijn, maar het hoeft niet onoplosbaar te zijn.

Een gezin met drie kinderen is een druk gezin. Het kan zijn dat het wat langer duurt voor u een goede regelmaat vindt waarin alles en iedereen weer de juiste hoeveelheid aandacht krijgt.

Maar dan nog zullen er heel wat agenda's op elkaar afgestemd moeten worden, wat een hele opgaaf kan zijn. U zou kunnen proberen of de volgende tips u kunnen helpen.

  • Zorg dat u zelf goed eet en drinkt. Als u gezond eet, is de kans op vermoeidheid door een vitamine-tekort (of als gevolg van bloedarmoede) kleiner. Laat eventueel uw bloed controleren.
  • Verdeel alle huiselijke klussen in kleine stukjes. U kunt bijvoorbeeld het ramenlappen van het hele huis als één klus zien, maar u kunt ook de ramen van één kamer als een afgeronde klus zien. Door een groot project in kleinere stukjes op te breken, kunt u makkelijker even iets tussendoor doen en toch het gevoel hebben dat u iets afrondt. Veel moeders worden onrustig van het gevoel niets af te kunnen ronden, omdat dan al weer een van de kinderen om aandacht vraagt.
  • Houdt alles "voor het oog" schoon en netjes. Het grondiger opruim- en schoonmaakwerk kan wel wachten tot uw jongste wat ouder is. Dozen en kisten om alles uit het zicht te bergen kunnen hierbij helpen.
  • Draag uw dochter in een draagdoek en bedenk wat u met uw dochter bij u in huis kunt doen.
  • Doe iets samen met de andere kinderen terwijl u voedt (bijvoorbeeld een spelletje) of lees een boek.
  • Roep de hulp in van familie, vrienden en partner. Het kan al een hoop schelen als u niet elke keer erop uit hoeft om de andere kinderen van en naar school of de peuter-speelzaal te helpen. Als u een boodschappenlijst maakt, dan kan een ander de boodschappen doen.
  • Kook als u kookt de dubbele hoeveelheid, en stop de rest in de vriezer voor een andere dag.
  • Een pizza, hamburger-maaltijd of diepvries-maaltijd is snel en makkelijk tot een gezonde maaltijd om te toveren als u dit combineert met een salade, fruit en eventueel een melkproduct erbij.
  • Praat eens met andere moeders hoe zij alles doen met meerdere kinderen. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een e-mail groep. Een groep waar veel voedende moeders baat bij hebben, is de BV-list. (Mail naar [email protected] om u aan te melden.)

En tot slot: vergeet niet om te genieten van uw baby. Kinderen worden snel groot. Neem gerust de tijd om lekker op de bank te zitten en te voeden.

Lees ook: