Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
3 april 2009 door Sanderijn van der Doef
Mijn dochter is 16½ jaar oud en heeft al 16 maanden verkering met een jongen van 19. Niets mis mee en een hele lieve jongen. Nu heeft ze verteld dat ze vóór hem verliefd is geweest op een meisje, en dat ze daarmee gezoend heeft. Ook niets mis mee en ook haar vriend heeft er geen problemen mee.
Nu zijn zij en haar vriend, toen ze elkaar een half jaartje kenden, een aantal keer met elkaar naar bed geweest. Maar sindsdien niet meer, omdat ze er eigenlijk niets aan vindt. Ook zegt ze echt van hem te houden, maar meer voor meisjes te voelen. Tegelijkertijd wil ze hem niet kwijt.
Haar vriend zegt dan dat seks niet het belangrijkste is. Daar heeft hij natuurlijk wel gelijk in. Maar het is toch ook gezond, zeker voor een 19-jarige jongen?
De vraag is dus eigenlijk: als je bi bent, vind je toch seks met beide geslachten leuk en lekker? Is ze dan toch niet gewoon lesbisch, en ziet ze hem meer als vriend?
Uw dochter weet het gewoon nog niet. Geef haar de tijd om zelf te ontdekken wat haar seksuele geaardheid is. Dat ze de seks met haar huidige vriend niet leuk vindt, zegt op zich nog weinig. Hieronder zal ik daar wat meer over vertellen.
In de puberteit beginnen jongeren seksueel actief te worden. De een begint er wat eerder mee (14 à 15 jaar) en de ander wat later (20 à 21 jaar). Op 17-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren ervaring met seks terwijl de andere helft er nog aan moet beginnen.
Bij dit proces van seksuele actief worden hoort ook het nadenken over je eigen seksuele identiteit, en het ontdekken daarvan. Dat betekent dat jongeren in deze periode bezig zijn met de vraag of ze hetero- of homoseksueel zijn. Veel jongeren weten dat al van jongs af aan heel duidelijk, en twijfelen niet. Maar anderen zijn daar nog niet uit en kunnen daar lang mee bezig zijn en lang over twijfelen.
Een manier om achter die seksuele identiteit te komen ("Wie of wat ben ik eigenlijk?") is door te experimenteren. Door te ervaren hoe het is om een relatie – met of zonder seks – te hebben met iemand van het ene en iemand van het andere geslacht, kun je duidelijker voor jezelf bepalen wat je wel en niet wilt. Er zijn veel jongeren die op deze manier experimenteren.
Dat betekent echter niet dat je er na twee relaties al uit bent. Uw dochter heeft verliefde gevoelens voor een meisje gehad, en dat heeft haar misschien wat verward en onzeker gemaakt. Vanuit die onzekerheid ("Ben ik nou wel of niet lesbisch?") heeft ze misschien daarna gekozen voor een relatie met een jongen. Wie weet is ze daar in eerste instantie ook wel verliefd op geweest (nog meer verwarring). En doordat ze de seks met hem op dit moment niet meer leuk vindt, is de twijfel weer toegeslagen. Voor haar gevoel zou dat te maken kunnen hebben met het feit dat ze eigenlijk lesbisch zou zijn.
Uiteindelijk komt het erop neer dat ze het gewoon nog niet weet.
Er zijn heel veel meisjes van deze leeftijd die na anderhalf jaar in een – heteroseksuele – relatie de seks niet meer leuk vinden. Daar hoef je echt niet lesbisch voor te zijn. (Voor jongens geldt trouwens hetzelfde.)
Uit Seks onder je 25e, een grootschalig onderzoek naar het seksuele gedrag en de opvattingen van Nederlandse jongeren (2005), bleek dat heel veel jongeren grote behoefte hadden aan informatie over hoe zij de seks weer leuker konden krijgen.
Seks is iets wat je moet leren, en moet leren waarderen. En als je seks met een vriendje waar je wel van zegt te houden niet meer leuk vindt, betekent dat dus niets voor je seksuele geaardheid.
Uw dochter zal zelf moeten ontdekken waar ze van houdt. En als de relatie met deze jongen leuk en gezellig is, dan is dat toch prima voor haar? Hetzelfde geldt voor die jongen zelf.
Ik raad u en uw dochter aan te proberen wat minder in hokjes te denken. Op deze leeftijd kún je soms nog niet duidelijk weten of je hetero, homo of bi bent.
Laat haar eerst proberen om te gaan met deze jongen en deze relatie. Wie weet wordt het een blijvertje maar misschien wordt ze toch weer verliefd op een meisje (of gaan haar gedachten daar steeds vaker naar uit), waardoor het voor haar ook duidelijker wordt waar haar seksuele voorkeur ligt.
Als uw dochter daar behoefte aan heeft, kan ik haar het boek aanraden dat ik samen met mijn collega Bas Maliepaard heb geschreven:
OUT! Alles over homoseksualiteit
door: Sanderijn van der Doef en Bas Maliepaard
uitg.: Lannoo (2007)
ISBN: 9085681731
prijs: EUR 17,95
Dit boek is bedoeld voor pubers die nog twijfelen over hun seksuele identiteit, en voor pubers die er eigenlijk wel uit zijn maar allerlei vragen hebben waar ze nog antwoord op willen hebben.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.