29 april 2003 door Diederik Bosman

Is er een verband tussen verkoudheid en diarree? (3 jr)

Het is me nu al een aantal keren opgevallen dat mijn zoontje (bijna 3), tegelijk met een flinke verkoudheid ook diarree heeft. Is dat toeval, of is er een verband? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat er sprake is van verminderde weerstand, waardoor het volgende virus sneller toeslaat. Of misschien komt het door al dat slijm dat hij inslikt bij een hoestbui?

En maakt al dat inslikken van slijm ook dat een kind zich daar misselijk van kan voelen (net als bij ingeslikt bloed na een bloedneus)?

Hij at eigenlijk al twee of drie dagen slecht (ik vermoedde door weinig smaak) en weigerde na vier uur alles. Om zes uur kreeg hij een hoestbui, gooide er een hoeveelheid slijmdraden uit, wilde wat drinken, en ging toen doodgemoedereerd van mijn pizza zitten eten alsof er niets gebeurd was. Wel lachen natuurlijk, terwijl ik me nog moest omkleden! Maar hij kan natuurlijk ook gewoon een buik- en een verkoudheidsvirus hebben.

Antwoord

Verkoudheid gaat bij jonge kinderen heel vaak gepaard met diarree en slijmerige ontlasting. Er kan dus wel degelijk een verband zijn. Eigenlijk is dat ook heel goed voorstelbaar, als je bedenkt wat een verkoudheid eigenlijk is. Namelijk: een ontsteking van de slijmvliezen in de neus en daaromtrent. Daardoor worden ook de aangrenzende slijmvliezen van de maag en de darmen enigszins ontregeld.

Hetzelfde wordt vaak gezien bij het doorkomen van de eerste tandjes, waarbij het mondslijmvlies geïrriteerd is en het darmslijmvlies daar ook vaak op reageert met slijmproductie en diarree.

Het slijm dat vanuit de neus en de keel wordt doorgeslikt, kan inderdaad heel misselijk-makend zijn, met een verminderde eetlust als gevolg.

Lees ook: