Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
2 april 2010 door Fleur de Lorijn
We hebben een dochtertje met het syndroom van Down. Ze is inmiddels anderhalf jaar, en kampt al vanaf haar geboorte met forse obstipatieklachten in combinatie met spugen. Hiervoor krijgt ze dagelijks 15 mg Importal en 1 zakje Nexium.
Ik heb zelf het idee dat de frequentie van het spugen is gerelateerd aan haar obstipatie. Wanneer dit laatste heftiger speelt, zie ik een toename van het spugen.
Haar ontlasting is hard en droog (vergelijkbaar met speelklei) en het poepen is pijnlijk voor haar.
Het baart mij zorgen dat het poepen ondanks de Importal niet beter gaat. We geven dagelijks sinaasappel en kiwi. Inmiddels heeft ze bijna een week niet gepoept. Haar buik is opgezet, en redelijk soepel bij indrukken, maar ze vindt dit niet prettig.
Zijn er dingen die wij over het hoofd zien?
Obstipatie komt veel voor bij kinderen, en zeker bij kinderen met het syndroom van Down. Zo te zien wordt de obstipatie van uw dochter nog niet optimaal behandeld, waardoor ze klachten houdt. En inderdaad kan er een verband zijn met het spugen.
Belangrijk is in ieder geval om zo veel laxeermiddel te geven dat er minimaal 3x per week ontlasting komt en dat het niet pijnlijk is om te poepen. Wat we dan doen in zo'n geval, is meer laxeermiddel geven (in dit geval Importal) om dit te bereiken. Ter geruststelling: laxeermiddelen maken de darm niet lui en zijn niet schadelijk!
Inmiddels heeft uw dochter al een week niet gepoept. Dat betekent dat er waarschijnlijk een ophoping van ontlasting is in het laatste stukje van de darm (bij de billen). Vaak is dit moeilijk uit te poepen, omdat het hard is. (We noemen dat wel: 'een stop voor de deur'). We adviseren dan om een klysma (darmspoeling) te geven en daarna de zakjes op te hogen.
Voor het ophogen van de Importal, al of niet in combinatie met een klysma, kunt u contact opnemen met de behandelend arts (uw huisarts of de kinderarts).
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).