26 oktober 2007 door Nanny Gortzak

Hoeveel melk produceert een borst bij nakolven? (5 wkn)

Ik heb een dochtertje van 5 weken en geef haar borstvoeding. In het begin leek ik genoeg melk te hebben, maar sinds vorige week twijfel ik daaraan. We hebben net een aantal regeldagen gehad, ze wilde toen telkens binnen de 2 uur drinken. Samen met kolven is het 'ritme' wel weer redelijk terug, maar 'veel' borstvoeding heb ik nog steeds niet.

Ik probeer nu overdag na elke voeding de rest weg te kolven. Ik krijg er dan maar maximaal 25 ml uit, nadat ik beide borsten heb afgekolfd. En één borst produceert na een aantal uren geen voeding geven ongeveer 50 ml.

Mijn vraag is nu: wat is ongeveer gemiddeld wat er uit een borst zou moeten komen (na het kolven) en hoeveel tijd gaat er overheen voordat je de productie ook echt hebt opgevoerd?

Daarbij zijn mijn tepels aanzienlijk pijnlijker geworden sinds ik regelmatig kolf. Ik let er goed op dat het kolfapparaat goed op de tepel zit. Is dit normaal? Want hierdoor worden de voedingen ook weer iets pijnlijker.

Antwoord

U kolft na de voeding de borsten helemaal leeg en u merkt dat de kolfopbrengst niet toeneemt. Dat is een goede waarneming en helemaal 'volgens het boekje'. Ik zal u uitleggen hoe dat zit. Ook zal ik aangeven wat u zou kunnen doen aan de pijnlijke tepels en de pijn bij het voeden.

Melkproductie en kolfopbrengst

Wanneer een baby goed drinkt en de moeder precies genoeg melk produceert, dan blijft er na afloop nog zo'n 15 tot 30 ml in de borst zitten. Door dit restant af te kolven, krijgen de borsten een seintje om meer melk aan te gaan maken, want hoe leger de borst, hoe sneller de melk wordt aangemaakt.

Maar: zodra de baby een grotere behoefte aan melk heeft (zoals tijdens de regeldagen), zal de melk die extra is aangemaakt, gewoon worden weggedronken bij de volgende voeding. Met als resultaat dat je wéér niet meer dan een kleine hoeveelheid kunt kolven.

Het lijkt dan alsof de productie niet is toegenomen (omdat er nog steeds zo'n 15 à 30 ml nagekolfd kan worden) maar dat is natuurlijk maar schijn. De baby is immers meer gaan drinken. Dat de melkproductie is toegenomen, kun je dan alleen maar zien aan de luiers.

Opslagcapaciteit

Als uw borsten een kleine opslagcapaciteit hebben, dan kan het zijn dat na anderhalf tot twee uur de maximale hoeveelheid melk is opgeslagen in de borst. De enige manier om dan meer melk te produceren, is vaker voeden, bijvoorbeeld elke anderhalf tot twee uur.

Elke anderhalf à twee uur voeden is helemaal niet erg; er zijn veel baby's die dat best willen. En vaak duurt een voeding dan niet zo lang.

U kunt dus het beste gewoon de signalen van uw baby volgen. Door ontspannen om te gaan met hoe vaak uw dochtertje wil drinken, krijgt ze precies wat ze nodig heeft.

Pijnlijke tepels

Dan uw vraag over de pijnlijke tepels. Zorg er in ieder geval voor dat de kolf niet te hard zuigt. De laagste zuigkracht waarbij de melk nog stroomt, is goed genoeg.

Daarnaast kunt u de tepels en de tepelhoven vochtig maken met schoon water, zodat de kolf minder wrijving geeft en wat meer glijdt. Op deze manier zal het kolven niet pijn doen.

Lactatiekundige

Blijft u toch pijnlijke tepels houden, dan raad ik u aan om contact op te nemen met een lactatiekundige bij u in de buurt. Voor adressen: ga naar www.nvlborstvoeding.nl, kies 'Particulieren', gevolgd door 'Bereiken'.

De lactatiekundige kan nagaan of u misschien een andere kolfschelp nodig heeft, of dat er wellicht sprake is van schade aan de tepel of een infectie door een schimmel of een bacterie.

Overigens lijkt het me sowieso wel een goed idee om een lactatiekundige te consulteren, omdat u vertelde dat de voedingen de laatste tijd weer wat pijnlijker zijn. Er kan dan eens goed gekeken worden naar het aanleggen. Het kan zijn dat een eenvoudige aanpassing van het aanleggen het voeden minder pijnlijk maakt en tegelijkertijd ervoor zorgt dat uw dochter beter en meer aan de borst kan drinken. Als zij tevredener is aan de borst, dan hoeft u ook niet meer na elke voeding na te kolven voor stimulatie.

Veel succes gewenst!