Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12 december 2008 door Nanny Gortzak
Mijn zoon is nu bijna 7 weken oud, en sinds anderhalve week pakt hij mijn borst niet meer goed.
Er is bij ons spruw geconstateerd en we zijn inmiddels behandeld. Tijdens de behandeling (6 dagen) heb ik gekolfd en de melk met een flesje gegeven. Maar nu de spruw in mijn zoon zijn mond over is, pakt hij nog steeds niet goed.
Hij smakt tijdens het drinken en laat herhaaldelijk los. (Wat weer pijnklachten tot gevolg heeft). Hij doet de tepel niet ver genoeg in zijn mond en duwt met zijn tong de tepel af en toe weg, waarna hij probeert om hem terug te zuigen.
Hoe kan ik hem leren om de borst weer goed te pakken? Ik heb geprobeerd om te voeden met een tepelhoedje maar dan krijgt hij geen druppel melk uit mijn borst.
Ik wil heel graag borstvoeding blijven geven maar alles afkolven en met een fles geven is dubbel werk. Het is bijna niet te combineren met mijn andere 2 kinderen. Ik wil hem erg graag weer gewoon aan de borst krijgen.
Het smakken, loslaten en duwen met de tong zijn inderdaad aanwijzingen dat uw zoon de borst niet goed pakt. Wat is daaraan te doen? Vooral: goed aanleggen, en zorgen dat het spruw-probleem écht is opgelost.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom uw zoon dit gedrag vertoont, maar een daarvan is dat hij toch nog steeds last heeft van de spruw.
U vertelde dat de spruw gedurende 6 dagen behandeld is. Dat is aan de korte kant. Meestal wordt aangeraden om nog minimaal een week door te gaan met behandelen nadat de spruwklachten zijn verdwenen, om ook de allerlaatste infectiehaarden op te ruimen. Dat geldt voor zowel de moeder als de baby.
Daarnaast moet u proberen om echt heel zorgvuldig aan te leggen. Let goed op dat uw tepel tegenover de neus van uw zoon ligt. Hij moet dan, om de tepel goed te kunnen pakken, zijn mond goed open doen, waarbij het hoofd ietsje achterover kantelt.
De onderlip zal als eerste de borst raken, waarna een flink stuk van de tepelhof op de tong terecht komt. De bovenlip sluit over de tepel heen.
Tijdens het aanleggen haalt u uw zoon zeer dicht naar u toe. Hij ligt dan als het ware om u heen gedrapeerd.
Als uw zoon goed is aangelegd, kunt u waarschijnlijk niet zien waar zijn onderlip tegen de borst rust. En als het goed is, voelt u tijdens het drinken zijn kin masseren tegen uw borst.
De meeste baby's zullen een beetje onder de borst liggen en niet recht ertegenaan. (Tenzij de moeder tepels heeft die wat naar boven wijzen. In dat geval zal de baby de borst wat van boven af in de mond moeten nemen).
Verder zal uw zoon uw tepel asymmetrisch in de mond hebben: met meer tepelhof aan de kant van de kin dan aan de kant waar de neus naar de borst wijst. Als u naar het gezicht van uw zoon kijkt terwijl hij aan de borst ligt, ziet u bijna beide ogen. En u ziet ongeveer 2/3 van zijn gezicht.
Als de spruw volledig is verdwenen, zal correct aanleggen voorkomen dat er kleine beschadigingen aan de tepel optreden. En wanneer de huid intact is, is de kans klein dat de spruw opnieuw kan toeslaan.
Mocht uw zoon ondanks zorgvuldig aanleggen de borst toch niet goed in de mond houden, dan is het aan te raden om toch goed in zijn mond te laten kijken of er nog geïnfecteerde plekjes te vinden zijn. Misschien heeft hij toch nog ergens last van.
is lactatiekundige IBCLC.