Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

2 december 2003 door Lissy de Ridder

Hoe zit het ook alweer met vitamine A, D en K voor een baby? (2 wkn)

Wij hebben een dochtertje van 2 weken. Volgens diverse instanties moeten wij ons kindje vitamine AD en K toedienen.

Onze kraamverzorgster zei dat vitamine K altijd op hetzelfde tijdstip gegeven moet worden, klopt dat? Ik heb daarover niets kunnen vinden.

En nog een tweede vraag: kunnen wij de vitamines gecombineerd op een lepeltje geven?

Antwoord

Dat u niets kon vinden over het toedienen van vitamine K op een vast tijdstip, is begrijpelijk; dat hoeft namelijk niet. Het advies van uw kraamverzorgster om wél een vast tijdstip aan te houden, was waarschijnlijk bedoeld om de kans kleiner te maken dat u de druppeltjes vergeet te geven.

En wat uw tweede vraag betreft: vitamine K mag gewoon samen met vitamine D (dus niet AD!) op één lepeltje gegeven worden.

Hieronder zal ik aangeven hoe het ook alweer zit, met al die vitamines.

Vitamine A is betrokken bij de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, met name voor de vorming van de 'staafjes' (kijken in het donker). Daarnaast is vitamine A belangrijk voor een goede vorming van de huidcellen.

Voorheen werd geadviseerd om vitamine A samen met vitamine D te geven. Dit advies is gewijzigd, omdat de combinatie AD kan leiden tot een overdosering van vitamine A (wat zeer gevaarlijk kan zijn voor de lever).

Uiteindelijk komt het erop neer dat het toedienen van extra vitamine A niet nodig is (en zelfs schadelijk kan zijn). Zowel moedermelk als poedermelk bevatten precies voldoende vitamine A voor een voldragen en gezonde baby.

Vitamine D is nodig bij de bot-opbouw. Vanaf de leeftijd van 2 of 6 weken (de adviezen variëren, het officiële advies is 2 weken) geef je een baby dagelijks 5 druppels vitamine D (FNA). Geadviseerd wordt om dit voort te zetten tot en met 3 jaar, dus tót de 4e verjaardag. De toevoeging FNA geeft het type dosering aan. Andere mogelijkheden zijn mcg of IE, maar de combinatie 'druppels' en FNA werkt het makkelijkst.

Voor donkere kinderen en kinderen die weinig buiten komen, wordt geadviseerd om dagelijks 10 druppels (FNA) te geven. Zonlicht op de huid zorgt namelijk voor omzetting tot vitamine D. Bij een donkere huid en/of te weinig zonlicht werkt dit minder goed. En omgekeerd, voor ouders die in zeer zonrijke gebieden wonen: als u voldoende buiten komt met uw baby, is extra vitamine D niet nodig.

Vitamine K is nodig voor de aanmaak van stollingsfactoren (om bloedingen uit zichzelf te laten stoppen). Direct na de geboorte krijgt elke zuigeling 1 mg vitamine K. Vanaf de leeftijd van 2 weken wordt geadviseerd om dagelijks 3 druppels vitamine K (FNA) te geven, tot de leeftijd van 3 maanden. Vanaf die leeftijd wordt er voldoende vitamine K aangemaakt door de darm-bacteriën.