21 september 2007 door Frea Kruisinga

Hoe voorkom je dat een kind te lang wordt? (14 jr)

Onze zoon wordt eind september 14 jaar. Hij is altijd lang geweest voor zijn leeftijd, en is nu al 1 meter 90. Volgens het testje op jullie site (waarbij je de lengtes van de ouders in moet vullen) zou hij 1.90 worden. Gezien zijn leeftijd denk ik echter dat hij nog niet stopt met groeien.

Hij ontwikkelt zich verder lichamelijk al wel: lagere stem, beetje gezichtsbeharing, ontwikkeling geslachtsorgaan.

Hoe groot is de kans dat hij langer wordt dan 2 meter? Hoe kun je daar achter komen? En is er überhaupt iets aan te doen?

Op internet vind ik alleen iets over het toedienen van testosteron (wordt afgeraden) en het operatief vastzetten van de groeischijven (klinkt ook niet aangenaam).

Te lang worden is sociaal gezien lastig. Bovendien moet je overal bukken, en ik zie dat onze zoon nu al een beetje krom gaat lopen. Wat is uw mening hierover?

Antwoord

Groei is een ingewikkeld proces, dat onder andere wordt bepaald door de voeding die je binnen krijgt en door erfelijkheid. Kinderen van lange ouders zullen doorgaans langer worden dan kinderen van kleine ouders. Met behulp van de lengte van de ouders is te berekenen wat een 'normale' eindlengte voor een kind is.

Formule

Voor jongens gebruikt de kinderarts de volgende formule (die verwerkt zit in het testje waar u op doelde):

  • tel bij de lengte van de moeder 13 cm op;
  • tel de lengte van de vader erbij;
  • deel het resultaat door twee;
  • tel bij het resultaat 4,5 cm op;
  • de uitkomst is de verwachte eindlengte (ook wel streeflengte of target heigth genoemd).

Die 13 cm die bij de moeder opgeteld moet worden, is het gemiddelde verschil in lengte tussen mannen en vrouwen. Bij meisjes moet er dus 13 cm afgetrokken worden van de lengte van de vader. Aan het eind wordt er 4,5 cm opgeteld, omdat elke volgende generatie gemiddeld 4,5 cm langer wordt dan de voorafgaande generatie.

De bovenstaande methode is overigens niet heel nauwkeurig; de feitelijke eindlengte kan 9 cm boven of onder de streeflengte uitkomen. De uitkomst zegt daarom niet iets over de daadwerkelijke eindlengte die bereikt zal worden.

Groeicurve

Bij uw zoon bent u vooral bang dat hij te lang wordt. Om meer inzicht te krijgen in datgene wat u kunt verwachten, moet gekeken worden naar zijn groeicurve. Het is belangrijk hoe hij eerder groeide. Is hij altijd lang geweest?

U vertelde dat hij in de puberteit is. Is er ook sprake van een groeispurt? En inmiddels misschien alweer weer een afbuiging? Ook is het belangrijk hoe ver de puberteit gevorderd is.

Als je dat allemaal weet, dan pas kun je iets meer zeggen over de vraag of je kind groeit volgens datgene wat er te verwachten valt op grond van de lengte van de ouders.

Röntgenfoto

Daarnaast is het mogelijk een röntgenfoto te maken van de hand en de pols. Op grond van de 'rijping' van de botjes kan dan bepaald worden welk percentage van de eindlengte inmiddels bereikt is, waarna geschat kan worden wat de eindlengte zal worden.

Wanneer dit buiten de berekende eindlengte valt, zal er nagedacht moeten worden over mogelijke oorzaken.

Medische oorzaken

Eén van de mogelijke oorzaken is het syndroom van Klinefelter, ook wel 'XXY syndroom' genoemd. In dat geval zie je echter ook andere afwijkingen, zoals mentale retardatie (achterlopen in de geestelijke ontwikkeling) en – bij mannen – borstvorming en kleine testikels.

Een andere mogelijkheid is het syndroom van Marfan, met afwijkingen in het bindweefsel, aan de ogen, en aan het hart. Daar kan obesitas (zwaarlijvigheid) aan ten grondslag liggen.

Behandeling

Een te grote lengte kan behandeld worden, maar dat wordt (bij jongens) alleen overwogen bij een streeflengte van 206 cm of meer.

En bedenk: 206 cm is weliswaar lang, maar wordt wel steeds gewoner. Mensen worden nu eenmaal steeds langer. En tegenwoordig wordt ook steeds meer rekening gehouden met langere mensen. Bijvoorbeeld in nieuwbouw-woningen, waarin steeds hogere deuren worden geplaatst.

Lees ook: