Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
28 mei 2010 door Nanny Gortzak
Ik heb een kindje dat te vroeg is geboren (bij 30 weken, met een keizersnee) en met een te laag gewicht (1.240 gram). Hij heeft 10 weken in het ziekenhuis gelegen. Vanaf de eerste dag kolf ik. Ik heb 's morgens maximaal 50 cc en in de avond loopt het terug tot 15 cc.
Omdat ik niet voldoende productie heb, krijgt hij kunstvoeding. Hij groeit wel heel goed (in drie dagen 170 gram).
Nu is hij 12 weken en is hij thuis. Ik wil stoppen met kunstvoeding en volop borstvoeding gaan geven.
Ik leg hem 15 minuten aan 1 borst, en dan aan de andere. Hij drinkt goed, maar heeft snel weer honger. Dan bied ik hem de fles (50 cc), aan en dat drinkt hij ook helemaal op.
Ik ben bang dat het te veel is voor hem. Hij krijgt om de 3 à 4 uur voeding.
Ik weet niet hoe ik het moet aanpakken. Ik maak mij er heel erg druk over. En ik wil graag borstvoeding geven.
U wilt dus volledig borstvoeding gaan geven, maar nu krijgt uw zoon nog flesvoeding na elke voeding. Hoe pak je dat aan?
Uw zoon heeft een bijzondere start gehad en dat geldt ook voor de borstvoeding. Kolven voor je kind in het ziekenhuis is niet niets. Een kolf, hoe goed ook, kan nooit dezelfde binding geven als een moeder met haar baby. Het lijfelijk contact helpt immers bij het produceren en afgeven van borstvoedingshormonen.
Inmiddels is hij thuis en drinkt hij wel aan de borst, maar nog niet volledig. De borstvoeding moet dus verbeterd worden. In uw geval zijn er twee dingen aan de orde:
In beide gevallen gaat het dus om het aanwennen van iets nieuws, en dat kan even tijd kosten.
U kunt gedurende enkele dagen proberen om uw zoon op vraag te voeden. Bied daarbij elke borst meerdere keren aan per voeding. U wisselt van borst als het snelle drinken (let op het zuig/slik-ritme) minder ritmisch verloopt.
Wanneer dit tot snel wisselen van borst leidt, kunt u borstcompressie uitoefenen (oftewel: met de volle hand om de borst in de borst knijpen).
Zo leegt u uw borsten maximaal, wat een signaal is voor het lichaam om meer melk aan te maken.
Wanneer uw zoon na een slaapje weer aan de borst wil, kunt u hem voeden op de bovenstaande manier. Het geeft dan helemaal niet als hij nog maar net een half (of een heel) uur geleden gedronken heeft.
Door veel en vaak te voeden stimuleert u de melkproductie. U zoon krijgt dan precies wat hij nodig heeft. Ook zal de melk dan goed vet zijn, wat een verzadigend gevoel geeft voor uw baby.
Als u kiest voor bijvoeden, geef dan zo veel (of zo weinig) voeding dat uw zoon toch weer 2 uur na het begin van de laatste voeding bij u wil drinken.
Probeer in ieder geval zo min mogelijk de fles aan te bieden. Overweeg zonodig andere borstvoedingsmethodes, zodat uw zoon zijn zuigbehoefte zoveel mogelijk kan voldoen aan de borst.
U zult merken dat u op deze manier veel vaker zult voeden per dag, maar ook dat uw melkproductie hierdoor gaat toenemen. En vergeet vooral niet dat nachtelijke borstvoedingen erbij horen!
Door uw baby goed te volgen, zal er een natuurlijker patroon in het voeden komen. Hoe vaak uw zoon dan drinkt, is helemaal niet belangrijk. Wel belangrijk is dat hij per etmaal de juiste hoeveelheid borstvoeding neemt. Als het daarvoor nodig is dat hij elke 2 uur drinkt, dan is dat de snelste manier om weer meer voeding te produceren.
U kunt het effect van dit frequente voeden nog vergroten door uw zoon vlak bij u te houden, en veel huid-op-huid-contact te geven.
Laat uw zoon bijvoorbeeld lekker tussen uw borsten liggen. Dat zorgt ervoor dat er voldoende borstvoedingshormonen aangemaakt en vrijgemaakt worden.
is lactatiekundige IBCLC.