Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

7 maart 2009 door Nanny Gortzak

Hoe lang kan een baby zonder voeding? (Met tips voor voeden buitenshuis)

Mijn dochtertje is 2½ week oud en drinkt op verzoek. Ze doet dat echter heel onregelmatig. Wel heeft ze meer dan 6 goeie luiers per dag.

Eén maal per dag wil ze pas na 6 uur weer drinken; eerder wakker maken heeft dan geen zin. Kan dit kwaad? En bij hoeveel uur zonder drinken moet ik me zorgen gaan maken?

Antwoord

Zes zware luiers per dag klinkt goed. Als ze daarnaast ook goed groeit, (helaas vertelde u daar niets over), kan het geen kwaad om het – onregelmatige – ritme van uw dochter te volgen.

Voeden op verzoek

Op verzoek voeden houdt in dat de baby drinkt wanneer die daar behoefte aan heeft. Daarbij kan het gebeuren dat er een langer stuk tussen twee voedingen zit (zoals bij u) maar ook dat er een aantal kleine voedinkjes achter elkaar plaatsvinden (cluster voeden). Sommige baby's hebben een enigszins voorspelbaar patroon, maar dat kan net zo makkelijk ineens helemaal in de war raken.

Hoe dan ook: zolang het aantal natte luiers goed is, de baby regelmatig een vieze luier heeft en goed groeit, en makkelijk uit zichzelf weer wakker wordt en dan graag wil drinken, valt het binnen het normale gedrag.

Hoe lang kan een baby zonder drinken?

U vroeg zich af hoe lang een baby eigenlijk zonder drinken kan. Een exact aantal uren kan ik niet geven omdat dat onder andere afhangt van zijn gewicht (hoe meer vetreserves, hoe langer een baby zonder voeding kan). Maar een gezonde, op tijd geboren baby zal gewoon uit zichzelf wakker worden als dat nodig is.

In principe kan het dus geen kwaad om gewoon het ritme van de baby te volgen, als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • als de baby op tijd geboren is;
  • als de baby gezond is;
  • als de baby meerdere malen per dag goed drinkt, goed plast en goed poept;
  • als de baby een duidelijke groei vertoont;
  • als de melkproductie van de moeder duidelijk op gang is.

Er zijn echter wel gevallen waarin je moet oppassen.

  • Pasgeboren baby's - Bij een pasgeboren baby is het de eerste dagen van belang om goed in de gaten te houden of de baby genoeg wakker wordt. De melkproductie moet nog toenemen, moeder en baby moeten allebei nog leren hoe het borstvoeden werkt, en de baby kan extra slaperig worden door geelzucht en niet voldoende eten.
  • Medicijnen - Soms gebruikt de moeder medicijnen (die in de moedermelk terecht komen), waardoor de baby wat slaperiger kan worden. Ook dat moet wel goed in de gaten gehouden worden.
  • Gezondheidsproblemen - Zodra er problemen zijn met de gezondheid van de baby, of wanneer de moeder problemen heeft bij het voeden (zoals pijn, te weinig melk, tepelkloven, etc.), is het raadzaam om goed in de gaten te houden of de baby voldoende energie binnenkrijgt en er geen voedingen overgeslagen worden door te lang slapen.

Onregelmatig drinkers

Bij onregelmatige drinkers heeft het weinig zin om de dag rond de voedingen te plannen. Omdat het dan erg lastig is om afspraken buitenshuis te maken, is het in zo'n geval het beste om jezelf eraan te wennen om overal te voeden. Als je erop bedacht bent dat het altijd voedingstijd zou kunnen zijn, maakt dat de dagen een stuk makkelijker.

Een paar tips voor voeden buitenshuis:

  • voeden in een draagdoek kan een uitkomst zijn;
  • als je buiten wilt voeden, bijvoorbeeld op een bankje in het park, draag dan – vooral in de koudere seizoenen – het liefst kleding die de buik blijft bedekken bij het voeden. Handig is een combinatie van een (voedings)hemd en een bloes, zodat er maar een klein stukje buik aan de kou wordt blootgesteld.
  • verzamel een paar vaste plekken waarvan je weet dat je er prettig kunt voeden. Bijvoorbeeld: op een bankje of een stoel in het winkelcentrum, in de bibliotheek, in een café, noem maar op;
  • in borstvoedingswinkels van lactatiekundigen kun je altijd terecht om te voeden tijdens de winkeluren. Ik weet niet in welke wijk van Amsterdam u woont, maar er is er bijvoorbeeld een in Osdorp.
Lees ook: