22 mei 2009 door Nanny Gortzak

Hoe kun je afbouwen als een kind geen andere melk wil? (12 mnd)

Mijn dochter is verleden week 1 jaar geworden. Ik gaf tot dan nog twee maal borstvoeding per dag ('s morgens en 's avonds). Tijdens de dag dronk ze water uit een beker.

Nu wou ik graag overgaan op koemelk en de borstvoeding afbouwen maar ze lijkt de smaak van koemelk niet lekker te vinden. Dus probeerde ik groeimelk (iets zoeter van smaak), maar ook dat drinkt ze niet.

Nu geef ik voornamelijk water met een beetje groeimelk, dat lukt nog net (in plaats van de borstvoeding 's avonds). Maar ze drinkt daarvan slechts ongeveer 40-50 ml.

Dus op een hele dag drinkt ze slechts één borstvoeding, wat water, wat water met een klein beetje groeimelk, en af en toe wat yoghurt. Ik ben bang dat dit niet genoeg vocht/melk is (ze heeft ook vrij harde stoelgang, wat daar het gevolg van zal zijn). Ook lees ik dat ze tot 2 jaar ongeveer 500 ml melk en melkproducten zou moeten krijgen op een dag.

Uit een fles wil ze niet drinken. Dat hebben we ook geprobeerd, omdat ik dacht dat dat voor haar makkelijker zou zijn dan een beker of tuitbeker waar ze maar enkele slokjes van drinkt.

Wat kan ik hieraan doen? Hoe kan ik haar meer laten drinken en andere melk laten drinken?

Behalve de harde stoelgang waar ze wat last van heeft, is ze overigens nog steeds een vrolijke gelukkige meid en eet ze nog steeds goed en voldoende vaste voeding. Hopelijk kunt u mij helpen!

Antwoord

U zei dat uw dochter de smaak van koemelk niet lekker vindt. De grote vraag is echter: vindt ze die melk inderdaad niet lekker, of is ze niet gewend om melk uit een beker te drinken, omdat melk nu eenmaal uit de borst komt? Dat zou u kunnen uitproberen door melk af te kolven en die te geven in een bekertje. Als ze dat accepteert, kunt u overwegen uw melk beetje bij beetje meer te vermengen met koemelk.

Aan de andere kant: uw dochter heeft last heeft van harde poep en drinkt sowieso weinig. U kunt wat trucs uitproberen om te kijken of meer vocht invloed heeft hierop. Denk daarbij aan het wat vochtiger maken van haar eten met water of melk (van u of van de koe), en geef nat fruit of fruithapjes. Ook melden moeders regelmatig dat zelfgemaakt ijs (van simpele ingrediënten als vruchtensappen of appelmoes, maar ook afgekolfde melk, etc.) aangeboden als ijslollie, de inname van vocht kunnen verbeteren.

Als meer vocht niet helpt tegen de obstipatie, dan is er nog een andere mogelijke oorzaak. Bij kinderen die een overgevoeligheid voor koemelk hebben, kan soms diarree, maar soms ook juist verstopping en harde stoelgang optreden. Eliminatie van koemelkproducten zal dan vrij snel tot een verbetering leiden.

Melk en melkproducten

U maakt zich zorgen over de hoeveelheid melkproducten die uw dochter krijgt. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, als u maar wel weet hoe u melkproducten veilig kunt vervangen door andere producten die bij elkaar een vergelijkbare voedingswaarde hebben. Er zijn talloze culturen waarin na het staken van de borstvoeding helemaal geen melkproducten meer gebruikt worden (omdat er dan gezondheidsproblemen optreden).

Omdat in onze cultuur melkproducten zo centraal staan, en wij er een dieet op nahouden dat rekening houdt met het nuttigen van melkproducten, staan wij er niet bij stil dat het ook anders kan en in sommige gevallen ook anders moet.

Wat kun je doen?

Behalve dat u kunt proberen uw dochter meer vocht te geven, kunt u contact opnemen met een diëtist(e) om haar menu te bekijken. Vervolgens kunt u overwegen om nog een tijdje door te gaan met de borstvoeding, tot het drinken en de ontlasting verbeterd zijn.

U kunt echter ook verder gaan met het afbouwen van de borstvoeding. Het kan zomaar zijn dat uw dochter, als zij zich realiseert dat er bij u geen melk meer te halen valt, ineens meer interesse krijgt in ander drinken.

Wilt u het voeden afbouwen, maar wel de mogelijkheid voor het drinken van uw melk openhouden, dan kunt u overwegen de drinkmomenten aan de borst in te korten, en uw melk af te kolven en aan uw dochter te geven.

Succes gewenst!

Lees ook: