Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
17 april 2009 door Nanny Gortzak
Ik moet binnenkort weer werken en ik zou graag mijn zoontje (nu 10 weken oud) in een enigszins vast voedingsritme krijgen, maar dan moet ik hem wekken.
Volgens mijn CB geeft wekken een onrustige baby en moet ik voeden op verzoek. Maar dan zit ik in de knoop met op tijd op mijn werk komen.
Wat moet ik doen? Is wekken echt zo slecht voor mijn zoon? Het schema dat ik wil, is 7 uur, 11 uur, 3 uur, 19 uur, 23 uur.
Het CB heeft gelijk dat wekken niet verstandig is. U verstoort dan de natuurlijke slaapcyclus van uw baby, wat allerlei onwenselijke gevolgen kan hebben. Hoe die cyclus werkt bij jonge baby's, beschreef ik onder andere in Heeft een baby die gaat huilen bij het terugleggen nog steeds honger?
Maar wat zou u dán kunnen doen om uw zoon te laten wennen aan het ritme dat u straks zult hebben?
Het beste kunt u nu al proberen zelf in het dagritme te komen dat u straks zult hebben wanneer u weer gaat werken. U staat op, gaat ontbijten, toilet maken en aankleden. Reken daarbij ook de tijd die u mogelijk nodig heeft voor aankleden, voeden en tas inpakken. Al die tijd laat u alle geluiden doordringen tot uw zoon. U kunt hem zelfs in de huiskamer neerleggen met de gordijnen open.
Zolang u nog niet werkt, kunt u overdag gewoon op vraag voeden. Dat zal het kinderdagverblijf of de oppas ook moeten doen. Op vraag voeden is beter voor de baby en voor uw melkproductie. Wanneer u eenmaal werkt, kunt u tot op zekere hoogte wel zelf bepalen wanneer u daar kolft, maar het liefst moet dat toch hetzelfde aantal keren zijn dat u uw zoon normaal overdag voedt. In de avond houdt u de omgeving rustig en donker, om duidelijk te maken dat het nacht is en tijd om te slapen.
Het slaappatroon dat uw zoon op dit moment heeft, zal waarschijnlijk nog iets veranderen voor u weer aan het werk gaat. De meeste baby's gaan langer slapen rond 2 maanden. Het kan dan heel goed zijn dat het langere stuk nacht in de avond valt, ongeveer vanaf 7 uur tot een uur of 1 of 2 in de nacht.
Als u hem dan lekker laat slapen, maar de tijd van de avondvoeding gebruikt om extra te kolven, blijft uw melkproductie op peil.
U kunt er ook voor kiezen om zelf bijtijds naar bed te gaan, zodat u zelf al een flink deel nachtrust binnen heeft wanneer uw zoon wakker wordt voor een voeding.
Het is moeilijk te voorspellen hoe uw zoon zal reageren op de veranderingen die er komen wanneer u weer gaat werken. Oppas, kinderdagverblijf, het ritme dat door de opvang aangehouden wordt: het is toch allemaal anders dan nu. Uw zoon kan er vermoeid door raken waardoor de slaapjes overdag anders uitvallen dan nu.
Door u flexibel op te stellen met de voedingstijden, blijft u het meest ontspannen, wat het regelen van uw dagritme ten goede komt.
Ik wens u succes!
is lactatiekundige IBCLC.