Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

6 juli 2001 door Nanny Gortzak

Hoe kan ik voorkomen dat mijn dochter zo gulzig drinkt?

Onze dochter Gabriëlla is 15 mei 2001 geboren. De eerste paar dagen ging de voeding wat moeizaam, daarna kreeg ze de smaak goed te pakken. De ene dag komt ze om de 3 uur dan weer om de 4 uur. Op zich geen probleem. De laatste voeding geef ik omstreeks 23:00 uur en dan komt ze pas weer rond de klok van 4:00 uur.

Nu is ze vandaag erg onrustig. Ze vraagt continue om voeding. Om de twee uur. Ik geef haar dan ook gewoon de borst. Nu wil het geval dat ze sinds kort erg gulzig drinkt en hierdoor voeding terug geeft.

Hoe kan ik voorkomen dat ze zo gulzig blijft drinken. Dit duurt ongeveer 5 minuten, hierna haal ik haar van de borst en wacht met een nieuwe aanbieding nadat ze een boer heeft gelaten. Ze is hier helemaal niet blij mee wat weer resulteert in nog gulziger drinken en na afloop een flinke hikbui.

Moet ik ondanks dit haar gewoon op behoefte blijven voeden en van de borst blijven halen. Als ik haar niet van de borst haal dan lijkt het net of ze zich verslikt.

Mijn andere vraag is dat ik nog al gevoelig ben voor een koortslip. Kan ik als ik een koortslip heb gewoon doorgaan met het borstvoeden van Gabriëlla. Zo ja hoe? Wat mag ik wel en wat mag ik absoluut niet. Hoe zit het met de incubatietijd. Het duurt toch meestal een aantal dagen voordat de koortslip tot uiting komt. Kan ik mijn meisje dan al besmet hebben?

Antwoord

Het feit dat uw dochtertje om de twee uur gevoed moet worden heeft te maken met de zogenaamde regeldagen. Op deze regeldagen, die meestal rond ongeveer twee weken, vier tot zes weken, drie maanden en zes maanden optreden, maken baby's een groeispurt door, waardoor ze tijdelijk vaak en veel willen drinken.

Voeden op vraag

Als u gewoon op vraag blijft voeden, wordt aan deze behoefte voldaan en zult u na een paar dagen merken dat uw dochtertje weer ongeveer in haar oude ritme zal vallen. Het is niet zo dat alle baby's zo duidelijk deze regeldagen hebben en één baby hoeft ook niet alle regeldagen een duidelijk grotere vraag te vertonen.

Sommige moeders merken ook op andere momenten dat hun baby een of meerder regeldagen heeft, bijvoorbeeld wanneer in drukke tijden (veel weg, haastig voeden en dergelijke) de baby niet goed de mogelijkheid heeft gehad om zoveel en vaak te drinken als hij of zij wil. De regeldagen dienen dan om de productie weer op peil te brengen.

Snelle melkstroom

Uw tweede vraag betreft het gulzige drinken. Het lijkt erop, dat uw melkproductie goed op gang is gekomen. Dan kan het wel voorkomen dat de melk zo snel en heftig toeschiet, dat de baby het even niet kan bijhouden. Sommige baby's laten los, anderen proberen met alle macht de melk weg te werken.

Wat u hiertegen kunt doen is, zodra u merkt dat uw dochtertje moeite heeft met het verwerken van de snelle melkstroom, haar loskoppelen door uw vinger in de mondhoek tussen haar kaakjes te stoppen om het zuigen te onderbreken, de melk die uit uw borsten komt weg te laten stromen en haar weer aan te leggen, tot ze zelf weer loslaat. Dan kunt u haar laten boeren en eventueel de andere kant aanbieden met desnoods weer een kleine onderbreking aan het begin.

Koortslip

Tenslotte uw laatste vraag over voeden met een koortslip. Een koortslip is erg besmettelijk en kan voor kleine baby's nare gevolgen hebben. U dient dan ook te voorkomen dat de baby besmet wordt.

Goede hygiëne

Besmetting vindt plaats door contact. Als u een koortslip heeft, was dan regelmatig zorgvuldig uw handen, ook voor het voeden en verschonen, voorkom aanraking van de uitslag door uzelf en zorg dat de baby deze plek niet kan aanraken. De baby in de arm dragen in plaats van over de schouder bijvoorbeeld, kan al veel schelen.

Knuffelen bij uw gezicht en de baby een kus geven moet dan vermeden worden tot de uitslag ingedroogd is en niet meer besmettelijk is. U kunt de baby gewoon blijven borstvoeden.

Overigens gelden deze hygiëne regels voor iedereen die een koortslip heeft; let daarop bij visite en andere gezinsleden. U kunt bij uw huisarts informeren naar medicijnen of crèmes die de duur van de uitbraak kunnen verkleinen en die veilig zijn tijdens de borstvoeding.