1 januari 2000 door Nanny Gortzak

Hoe kan ik mijn melkproductie opvoeren?

Ik geef mijn zoontje van 17 weken nog steeds volledige borstvoeding. Aangezien hij veel spuugt (ook na uitvoerig boeren, rechtop houden, niet teveel bewegen) en niet zo hard groeit (geboortegewicht 3960 en gewicht met 16 weken 6450) voed ik hem nog steeds om de 3 uur.

Mijn productie lijkt echter terug te lopen; na 5 minuten zijn mijn borsten leeg.Mijn zoontje probeert dan nog wel door te drinken, maar er komt niets meer uit en ik voel ook nooit de melk toeschieten. Het lijkt wel of hij drinkt wat er in die 3 uur gemaakt is en dan houdt het op.

Ik kolf nu 1,5 uur na de voeding extra om de productie weer op te voeren, maar er komt vaak niet meer dan 50 cc uit 2 borsten. Ik wil mijn zoontje in ieder geval 6 maanden borstvoeden.

Wat kan ik doen om de productie weer op te voeren?

Hij komt niet veel aan. Zou hij wel lang genoeg drinken voor de vette achtermelk? Als ik meteen na een voeding kolf komt er niets meer uit.

Antwoord

Uw probleem is dat u het gevoel hebt dat uw melkproductie terugloopt.Laten we eens kijken wat er aan de hand kan zijn.

Allereerst kunnen we het gewicht van uw zoontje bekijken. In ongeveer vier maanden is hij twee-en-halve kilo aangekomen. Dat is ongeveer een pond per maand of ongeveer 100 gram per week. De gewichtstoename mag bekeken worden vanaf zijn laagste gewicht na de geboorte en de meeste kinderen vallen iets af.

Gemiddelde gewichtstoename

De gewichtstoename valt binnen de 90 tot 200 gram groei per week die in de regel aangehouden wordt voor de eerste paar maanden. Daarna neemt de groei iets af. Ook als ik in het groene boekje van het consultatiebureau kijk, dan is de gewichtstoename van uw zoontje ongeveer gemiddeld.

U geeft aan dat uw zoontje veel spuugt. Dat zou een reden kunnen zijn voor wat minder hard groeien. U kunt zelf nagaan of hij daadwerkelijk veel spuugt door bijvoorbeeld één of twee eetlepels water op een spuugdoekje te gieten: vaak lijkt het spugen meer dan het is. Heeft u de indruk dat hij veel meer spuugt dan één of twee eetlepels, dan kunt u dit eens bespreken met uw arts.

Efficiënt drinken

U zegt dat u uw zoontje om de drie uur voedt en dat hij dan in vijf minuten de borsten leeg heeft. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze zeer efficiënt gaan drinken. U kunt dus de indruk hebben dat hij nauwelijks drinkt, terwijl hij in werkelijkheid een flinke hoeveelheid naar binnen werkt.

Dat u geen toeschietreflex voelt, is niet erg. Niet alle moeders voelen de toeschietreflex. Ook als ik uw kolfproductie bekijk, denk ik dat uw zoontje heel wat melk ter beschikking heeft. Als u na elke voeding zo'n 50 cc kolft, dan is dat op een dag al gauw 350 tot 400 cc, wat ongeveer de helft is van wat de meeste kinderen blijken te drinken!

Voor de meeste vrouwen geldt, dat hun kind meer melk uit de borst kan halen dan een kolf kan doen. Zo ben ik zelf geen kolfheld, zeker niet als mijn kind in de buurt is.

Vaker voeden

Wat u de komende tijd kunt proberen om uw melkproductie op peil te houden of op te voeren is het volgende.U kunt in plaats van voeden en dan na 1,5 uur weer kolven, proberen of uw zoontje wat vaker aan de borst wil drinken. Dat lijkt heel belastend,maar afkolven en de kolf schoonmaken, melk schoon en koel wegzetten en/of aan uw zoontje geven na een voeding neemt ook veel tijd in beslag.

U kunt bijvoorbeeld proberen of uw zoontje na twee uur weer aan de borst wil. Geef dan één kant tot hij loslaat, laat hem goed boeren en bied dan nogmaals die borst aan. Wil hij die niet meer, dan kunt u de andere borst geven. Weer laten drinken tot hij loslaat, goed laten boeren en nogmaals aanbieden. Als hij niet meer wil, dan kunt u nogmaals proberen de eerste borst aan te bieden en eventueel nogmaals de tweede.

Borst masseren

Wat u daarnaast kunt proberen tijdens het drinken is met de vrije hand de borst masseren in de richting van de tepel, waardoor de melkstroom beter op gang blijft. U kunt dit doen als u merkt dat het zuig-slik patroon wat minder wordt, dus meer zuigen dan slikken.

Borstcompressie

In plaats van masseren kunt u ook proberen de volle hand om de borst te leggen en zachtjes inde borst knijpen: dit wordt borstcompressie genoemd. Als u merkt dat uw zoontje weer meer gaat slikken, dan kunt u de borst weer loslaten.

Het vaker voeden is gunstig voor de productie: hoe vaker de borsten gestimuleerd en geleegd worden, hoe beter voor de productie. Daarnaast zal het wat vaker, maar kleinere beetjes drinken voor uw zoontje ook gunstig werken tegen het spugen.

Tenslotte: als u wat vaker voedt, dan is het verschil in vetgehalte tussen voormelk en achtermelk minder groot.De melk is dan vanaf het begin van de voeding vetter. En u hoeft niet bang te zijn dat uw zoontje niet aan de vette achtermelk toekomt. Succes.