Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
20 april 2007 door Nanny Gortzak
Ik geef nu 4 maanden borstvoeding en ik ben weer aan het werk. Op mijn werk kolf ik (elektrisch). De melk schiet snel toe, maar na 2-3 minuten zijn het geen straaltjes meer. Er komt dan bijna niets meer uit mijn borsten en ik kolf daardoor weinig melk af. Zo'n 100 cc in totaal uit 2 borsten. Ook met mijn handkolf is dit zo. Ik voel echter aan mijn borsten dat er nog heel veel in zit.
Ik heb wel eens gehad (een keer of 2-3) dat er na lang doorkolven ineens weer straaltjes kwamen. Toen kolfde ik wel zo'n 350 cc af.
Ik heb alle tips al ter harte genomen – ontspannen, masseren, etc. – maar toch lukt het niet. Ik word er een beetje wanhopig van. Ik ben een half uur bezig en er komt bijna niets uit.
Kolven verloopt voor iedereen verschillend. De een kolft als een tierelier met een simpel handkolfje, terwijl de ander met hangen en wurgen een klein beetje melk produceert met de meest geavanceerde kolf. En dat terwijl de kinderen normaal groeien door drinken aan de borst, waaruit je af kunt leiden dat er in ieder geval genoeg melk wordt aangemaakt.
In uw geval gaat het kolven niet makkelijk, ook niet met masseren, ontspannen, etc. Wat kun je dan nog doen? Ik zal daarvoor een aantal suggesties geven.
De vuistregel is dat je buitenshuis net zo vaak kolft als je de baby thuis zou voeden aan de borst (of zoals je dat daadwerkelijk doet in de weekends, etc.) Voor veel moeders komt dat neer op twee à drie maal kolven op een werkdag.
Levert dat onvoldoende op, dan kan het tekort soms aangevuld worden met datgene wat in de ochtend (na de eerste voeding), of in de avond (na de laatste voeding) nog thuis gekolfd kan worden.
Wat soms ook goed kan werken, is een andere manier van kolven. Of die ook praktisch uitvoerbaar is, hangt overigens wel af van uw werkomstandigheden, zoals u straks zult merken.
Het werkt als volgt:
U kunt dit een paar keer herhalen. Het lijkt tijdrovend, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In min of meer dezelfde tijd die u op dit moment besteedt aan het kolven krijgt u waarschijnlijk een beter resultaat.
Een variant op de hierboven beschreven methode is dat u meerdere kleine kolfsessies per dag doet. Daarbij is het niet nodig om na elke sessie de kolf intensief schoon te maken; afspoelen en wegzetten op een schone plek is voldoende.
Kijk ook eens kritisch naar de kolf die u gebruikt, in relatie tot uw borsten. Is dit wel de juiste combinatie? De tepel moet in ieder geval goed in de kolftunnel passen.
Als u bijvoorbeeld merkt dat het borstweefsel ver in de tunnel wordt getrokken, dan kan de tunnel te groot zijn voor de elasticiteit van het borstweefsel. Het kan dan nodig zijn een verkleiner in de tunnel te zetten, of juist een grotere maat tunnel te gebruiken in combinatie met een lagere zuigkracht. Ook kan in zulke gevallen het bevochtigen van de borst met water een beter resultaat geven.
Ook de transparantie van de kolf kan van invloed zijn. Voor sommige moeders werkt het goed als zij kunnen zien wat er gebeurt in de kolf. In dat geval kan een kolf met een helder soort plastic de beste keuze zijn.
Andere moeders willen daarentegen juist niet zien wat er gebeurt. Die hebben dan meer baat bij een kolfschelp waar je niet zo goed doorheen kunt kijken. Voor dit laatste type moeders kan het soms nóg beter werken als zij kolven met de schelpen verstopt onder een shirt of een sjaal.
Kortom: probeer eens verschillende strategieën uit. Succes gewenst!
is lactatiekundige IBCLC.