Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
21 oktober 2005 door Saskia Nihom-Nijstad
Mijn dochter van 12 is net begonnen op het VMBO. Met deze overgang heeft ze vreselijk veel moeite, meer dan haar "normale" klasgenoten. Ze is vanaf klein kind al erg onzeker en zit vol met angsten. Ikzelf ben twee jaar geleden gescheiden. Ik heb wel goed contact met haar vader maar dit heeft ook erg veel impact op haar gehad. Bij iedere verandering komt deze stress-factor weer om de hoek kijken.
Het niveau is niet te hoog en ze haalt goede cijfers, maar ze is bij voorbaat bang dat ze zal falen en de stress thuis is niet meer te harden.
Ze is lichamelijk ziek van ellende. Ze heeft constant een zeer hoofd en ze heeft een hoge bloeddruk waarmee ik nu naar de huisarts ben gegaan.
Thuis huilt ze voortdurend. Het is een brokje ellende. Voor haar heel erg maar voor haar broertje en mij is de sfeer nu ook niet meer leuk. Het is alles-overheersend.
Ik heb al contact gehad met de school; daar gaan ze met haar praten.
Ik zou zo graag willen weten hoe ik hiermee om moet gaan, misschien werkt mijn gedrag juist averechts. Misschien kunt u mij een tip geven.
U wilt graag weten hoe u het beste kunt reageren op de school-stress van uw dochter en vraagt of uw huidige gedrag misschien averechts werkt. Helaas vertelde u niet hoe uw eigen gedrag er dan precies uitziet, waardoor het voor mij lastig is om dat deel van uw vraag te beantwoorden. Ik zal mij daarom beperken tot datgene wat u kunt doen.
Ik denk dat uw dochter professionele hulp nodig heeft. Dat de school met haar gaat praten, is al een eerste stap in de goede richting. Maar het ziet ernaar uit dat er toch wel wat meer nodig is. Aan het eind van dit artikel vindt u een overzichtje van de mogelijkheden op dat gebied.
Hieronder zal ik eerst iets meer vertellen over angst en angststoornissen, waardoor het gedrag van uw dochter misschien iets begrijpelijker wordt en daardoor hopelijk iets makkelijker te accepteren. Daarna zal ik aangeven hoe u er het beste mee om kunt gaan.
Iedereen is wel eens bang. Angst hoort nu eenmaal bij het leven, net als woede, verdriet en blijdschap. Angst is ook nuttig en noodzakelijk. Het waarschuwt ons voor (dreigend) gevaar en brengt het lichaam in paraatheid om te vechten of te vluchten.
Maar angstig zijn zonder duidelijke reden, zonder dat er echt gevaar dreigt, belemmert je in je gewone doen en laten, en zorgt ervoor dat zaken worden vermeden.
Als bepaalde angsten het normale leven zó verstoren dat iemand niet meer normaal kan functioneren, spreek je van een angststoornis.
De volgende criteria (symptomen) zijn belangrijk om te bepalen of er al dan niet sprake is van een angststoornis:
Aanleg kan een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een angststoornis. Bij sommige kinderen is er sprake van een te sterk afgesteld 'vrees-systeem', waardoor kinderen heftiger reageren wanneer ze ergens van schrikken of bang voor zijn. De beschermende factor van angst vertoont dan een overreactie, waar een kind meer last dan profijt van heeft.
Van nature angstige kinderen reageren heftiger dan de van nature minder angstige kinderen. Hierdoor kunnen ouders – zonder het te willen – zich laten 'misleiden'.
Een van nature angstig kind zal de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en stem-intonatie van zijn ouder eerder interpreteren alsof die ouder echt heel angstig is.
Ouders die zien dat zij te maken hebben met een angstig kind, zullen uit angst voor de angst van het kind, hun kind extra gaan beschermen. Dit overbeschermen werkt averechts en zorgt ervoor dat het kind steeds minder durft.
Zolang u nog geen professionele hulp heeft kunnen regelen (houd er rekening mee dat het soms lang kan duren voor er ergens plaats is) zult u zelf het een en ander moeten doen én laten. Ik heb daarvoor de volgende tips:
Vraag uw huisarts om u te ondersteunen bij het vinden van de juiste hulp. Als er inderdaad sprake is van een angststoornis, dan valt er bijvoorbeeld te denken aan gedragstherapie, waarbij de stoornis aangepakt kan worden met behulp van een stappenplan (blootstelling aan de angst, leren hoe je je kunt ontspannen, leren hoe je irreële gedachten over jezelf kunt corrigeren, etc.).
Ook bestaan er speciale cursussen voor kinderen met angsten, zoals het succesvolle Vriendenprogramma. Deze cursus kan gegeven worden door maatschappelijk werkenden, psychologen, sociaal werkenden en andere deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.
Tenslotte zijn er ziekenhuizen met een speciale polikliniek voor kinderen met angst.
Ik wens jullie alle drie veel sterkte!
is opvoedkundige en heeft een praktijk voor opvoedingsondersteuning in Amsterdam.