Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

2 februari 2007 door Nanny Gortzak

Hoe combineer je borstvoeding met kinderopvang? (6 mnd)

Mijn borstgevoede zoontje van ruim 6 maanden wil pertinent niet uit de fles drinken. Waarschijnlijk zijn we te laat begonnen met oefenen, want hij snapt de techniek niet, en blijft kauwen op de speen. Sinds deze week gaat hij naar een kinderdagverblijf omdat ik weer moet gaan werken.

Behalve een fles met speen had ik vandaag ook een tuitbeker meegegeven, en daar hebben ze uiteindelijk zo'n 40 cc moedermelk mee binnen gekregen. Daarna hebben ze het aangevuld met fruit en groente (waar hij thuis niet meer van dan een paar happen van eet) en dat was het dan, op een dag van 9.30 tot 16.00...

Thuis had hij om 7 uur nog de borst gehad en verder maakte hij wel een tevreden indruk. Om 16.30 heeft hij thuis weer wat bij mij gedronken, maar blijkbaar was zijn behoefte aan slaap nog groter, want na 2 minuten viel hij in slaap.

De vraag is nu: wat voor instructies geef ik het kinderdagverblijf? Hij is de enige borstgevoede baby van het hele kinderdagverblijf (3 groepen) op dit moment. Ze zijn welwillend (dat wil zeggen: ze doen wat ik vraag) maar uit zichzelf kiezen ze wel de makkelijkste weg, merk ik. Zo hebben ze vanmiddag de melk maar meteen achterwege gelaten en hebben ze groente gegeven.

Ik denk erover ze te vragen om altijd eerst melk te geven, een bepaald minimum per voeding (hoeveel?), daarna eventueel aan te vullen met fruit en groente. Vanaf 7 maanden kunnen ze pap geven en nu kunnen ze bijvoorbeeld ook melk door de groente en het fruit mengen.

Zal ik ze andere methodes laten proberen, zoals cup, breastbottle, open beker? Of is dat op deze leeftijd eigenlijk niet eens meer zo nodig, als hij toch 's avonds en 's nachts bij mij kan inhalen? Bovendien kan één van de melkvoedingen over 2 weken een papvoeding worden. Wat is de minimale inname van vocht/moedermelk op zo'n dag?

Kortom: wat is wijsheid? Dring ik aan op echt twee hele voedingen bv, of laat ik het maar op zijn beloop met een bepaald minimum aan borstvoeding en de rest ander eten?

Antwoord

Hoe moet een kinderdagverblijf omgaan met een baby die geen fles accepteert? Dat hangt af van de leeftijd van de baby. Uw zoon is al ruim 6 maanden, wat meer mogelijkheden biedt dan bij jongere baby's.

Drinken uit een beker

U vertelde dat u een tuitbeker had meegegeven, en dat uw zoon daar wel wat uit gedronken heeft. Dat is natuurlijk een prima oplossing. Daarnaast is hij oud genoeg om ook fruit en groenten te gaan eten, zodat hij geen honger hoeft te hebben. Zoals u zelf al suggereerde, kan dat ook prima met wat melk gemengd worden.

Ook kan een baby van deze leeftijd al beginnen met drinken uit een open beker. Dat is interessant voor ze, waardoor de wil om te drinken ook groter zal zijn. Nadeel voor het kinderdagverblijf is wel dat er dan iemand bij moet zijn om het drinken te begeleiden. Een tuitbeker heeft dan nadeel minder.

U kunt dit allemaal doorgeven aan het kinderdagverblijf, en de bijbehorende wensen kenbaar maken. Het zal misschien wat lastiger zijn voor de leidsters als uw zoon wat vaker kleine beetjes wil drinken, maar nóg lastiger is het als u aandringt op twee hele voedingen met afgekolfde melk en iets anders. Uw zoon neemt dat niet, en blijft wel met honger zitten. Daarentegen bestaat wel de kans dat hij langzaam went aan de nieuwe manier van drinken en dan komt hij uiteindelijk toch uit op twee voedingen.

Melkproductie

Belangrijker dan de gang van zaken op het kinderdagverblijf, waar het linksom of rechtsom wel goed zal komen, is dat u uw eigen melkproductie niet te snel laat teruglopen. Dat doet u als volgt.

Enerzijds moet u uw borsten zoveel mogelijk blijven stimuleren, door tijdens uw werk te kolven. Kolf bij voorkeur net zo vaak als uw zoon normaal zou drinken (op een werkdag toch zeker twee maal).

Anderzijds is het belangrijk dat uw zoon als hij thuis is, nog behoefte heeft om aan de borst te drinken. U kunt dat doen door met het kinderdagverblijf te regelen dat hij niet te kort voor zijn vertrek – u hem weer haalt – gegeten heeft. U kunt dan direct, op het kinderdagverblijf, al de borst aanbieden, of zo snel mogelijk thuis.

Dan nog de gebruikelijke avondvoedingen. Ook in de ochtend kunt u zo kort mogelijk voor vertrek nog voeden.

Verhouding kdv - thuis

Ook is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoeveel van zijn dagelijkse energiebehoefte uw zoon aan melk, pap en ander voedsel krijgt aangeboden op het kdv.

Stel dat hij op het kdv veel meer krijgt aangeboden dan hij normaal aan de borst zou drinken. Dan wordt zijn energiebehoefte al grotendeels gedurende zijn verblijf op het kdv gedekt. Dat kan betekenen dat de voedingen die hij nu nog wel in de avond en eventueel 's nachts neemt, zouden komen te vervallen. Gewoon omdat hij ze niet meer wil.

En omgekeerd: mocht uw zoon juist veel meer dan normaal in de avond en nacht willen drinken, dan kunt u erop letten dat hij op het kinderdagverblijf juist wat meer voedsel krijgt aangeboden.

Sturing

U kunt het kinderdagverblijf wel wat sturen. Zo kunt u de komende week overdag bellen, en vragen wat hij gegeten en gedronken heeft en aangeven wat hij verder nog mag die dag.

Ook kunt u afspreken dat u belt om aan te geven vanaf hoe laat hij niet meer mag eten of drinken, omdat u eraan komt, en dan zelf uw zoon wilt voeden.

Houd zelf bij hoe dit eetpatroon eruit ziet. Dan kunt u na een week een schema geven aan het kinderdagverblijf van de maaltijden van uw zoon. Hoe meer houvast u kunt bieden, hoe prettiger het is voor de leidsters.