Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 december 2003 door Nanny Gortzak
Ik ben in juli naar Duitsland verhuisd. Op 12 augustus is onze dochter Josefien 3½ week te vroeg geboren. Ze moest in het ziekenhuis blijven omdat ze te geel werd, maar dat is allemaal goed gekomen.
Na 2 maanden met veel pijn borstvoeding gegeven te hebben, gaf de Frauenartzt me nystalocal en werd het eindelijk beter. Josefien komt nu elke 2 uur (en drinkt dan zeker 30 - 45 minuten zeer onrustig) en 's nachts 1 of 2 keer.
Wij hebben per 1 januari van het komend jaar een bedrijf overgenomen en mijn man vraagt nu wanneer en hoeveel ik kan gaan werken. Help! Ik weet niet hoe ik dit aan moet gaan pakken. Hier kan ik toch niet tegenaan kolven?
Als ik het goed lees, dan vraagt u zich af hoe u het toekomstige werk in uw eigen bedrijf kunt combineren met het voeden van uw dochter, die elke twee uur wil drinken. U spitst uw vraag toe op het kolven, maar misschien zijn er nog andere mogelijkheden.
Helaas vertelde u niets over de aard van het bedrijf. Dat is jammer, omdat de oplossing voor uw probleem daar wel van af kan hangen. Ik zal dus een aantal opties geven waaruit u zelf de aantrekkelijkste kunt kiezen, afhankelijk van uw eigen omstandigheden.
Mochten er problemen zijn met het aanbieden van uw melk, anders dan aan de borst, dan kunt u – afhankelijk van de aard van het bedrijf en de beschikbare ruimte – uw dochter ook bij u op uw werk laten komen met een eventuele oppas.
Zo'n oplossing kan op dit moment wel erg onhandig lijken, maar als u weet dat uw dochter in goede handen is én ook beschikbaar is om bij u te drinken, dan zult u beslist efficiënter kunnen werken. Of omgekeerd: als u zich zorgen maakt over het eten van uw dochter, dan zal het bedrijf minder baat bij uw aanwezigheid hebben.
Overleg met uw man in welke mate uw aanwezigheid op het werk echt nodig zal zijn en hoe u het werk kunt combineren met kolven of voeden.
Als u wilt gaan kolven, dan kunt u nu alvast proberen om een voorraadje te gaan aanleggen. Bijvoorbeeld door 's ochtends één borst te geven en de andere borst af te kolven. Mocht uw dochter hierdoor wat eerder voor de volgende voeding komen, dan is dat op dit moment waarschijnlijk niet erg.
Als u elke dag op deze manier afkolft, dan zal uw productie zich daar langzaam aan aanpassen en kunt u elke dag al een deel van de benodigde voeding voor uw werk afkolven. Dit geeft u de nodige ruimte om straks uw werk en het kolven te organiseren, zonder dat u zich meteen zorgen hoeft te maken over het voedsel van uw dochter.
In de komende weken kunt u uw dochter alvast aan de fles laten wennen (of aan een tuitbeker, of aan drinken met een rietje, als zij geen fles wil accepteren). Uw oppas kan dan de melk aanbieden op vraag.
Op voorhand valt niet te bepalen hoe vaak uw dochter uit de fles zal willen drinken. Sommige baby's willen net zo vaak de fles als de borst drinken, maar er zijn ook baby's die volgens een ander patroon gaan drinken. U zult moeten uitproberen wat uw dochter het liefste doet.
Zelf zult u op uw werk moeten afkolven. U kunt uitproberen of u elke twee uur moet kolven, of dat u minder vaak hoeft te kolven dan uw dochter drinkt, om toch voldoende opbrengst te halen. Op de tijden dat u en uw dochter samen zijn, geeft u weer op vraag de borst.
Een eigen bedrijf kan veel tijd opslokken. Kleine kinderen hebben echter óók veel tijd nodig. Probeer samen met uw man een schatting te maken van de werkzaamheden, de tijdsinvestering van u beiden en de tijden waarop u en/of uw man zullen werken.
Als u merkt dat er tijden op de dag zijn dat uw dochter langer achtereen slaapt, dan kunt u die tijden inplannen voor uw werk. En als uw dochter aan vast voedsel gaat beginnen (bij 6 maanden, dus grofweg over 2 maanden vanaf nu), dan kunt u dit inplannen op een moment dat u uw werk wilt doen. Dat scheelt u dan een keer voeden of kolven op het werk.
Kijk ook welke werkzaamheden thuis uitgevoerd kunnen worden. Denk daarbij ook aan werkzaamheden die per computer uitgeveord kunnen worden, en ga alle mogelijkheden na om het werk te 'vervoeren' (per e-mail, met een laptop, of door middel van een geheugen-stick).
En tenslotte: overweeg in hoeverre u bepaalde taken (huishoudelijke taken en werktaken) geheel of gedeeltelijk kunt uitbesteden. Zet alles in een overzichtelijke tabel op een rijtje, zodat u niet vergeet om voldoende tijd met uw dochter door te brengen.
Veel succes!
is lactatiekundige IBCLC.