Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 maart 2007 door Frea Kruisinga
Mijn zoontje van 12 dagen oud heeft vorige week drie dagen in het ziekenhuis gelegen in verband met een te hoge bilirubine-waarde. Hij heeft 48 uur onder de lamp gelegen.
Zoals gebruikelijk kreeg hij een stoffen bril op ter bescherming tegen de felle lampen. Maar na een dag kwam ik erachter dat deze bril telkens afging door zijn bewegingen, en dat de verpleegkundigen hem niet weer omdeden, zodat hij eigenlijk de hele tijd onbeschermd onder het licht lag.
Nu maak ik me erge zorgen over zijn ogen - of het licht geen schade heeft toegebracht. Kan dat licht kwaad? Het was 48 uur bijna non-stop.
Wanneer pasgeboren baby's te geel zijn (dus een te hoge bilirubine-waarde hebben), worden ze onder een speciale lamp gelegd. Die zorgt ervoor dat het bilirubine in de huid wordt omgezet in een stofje dat gemakkelijk kan worden uitgescheiden. Dit heet foto-therapie. Foto-therapie is belangrijk, omdat een (veel) te hoog bilirubine-gehalte tot hersenbeschadiging kan leiden.
Het effect van foto-therapie op de ogen van een pasgeboren baby is niet precies bekend. De onderzoeken die er gedaan zijn, lieten geen verschil zien tussen het gezichtsvermogen van kinderen die wel foto-therapie hadden gehad en kinderen die geen foto-therapie hadden gehad. Maar dan werd er wel altijd getest mét oogbescherming. Het is immers onethisch om systematisch te testen zónder bescherming.
Uit onderzoek bij dieren is echter gebleken dat continue blootstelling voor meer dan 24 uur aan dit soort licht wel kan leiden tot een verandering in het netvlies. Op zich is dat voldoende reden om de ogen van pasgeboren baby's te bedekken. Je doet het dan voor de zekerheid, ook al is de noodzaak niet afdoende aangetoond.
Wat precies het gevolg is als de bescherming niet blijft zitten, zoals bij uw zoontje, is moeilijk te zeggen. In de praktijk ervaren we eigenlijk geen problemen, maar dat is geen 100% garantie. Er wordt namelijk geen standaard oog-onderzoek gedaan bij alle kinderen die foto-therapie hebben gehad.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.