Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
14 november 2008 door Sanderijn van der Doef
Onze dochter is 8 jaar. Sinds een tijdje is ze onder controle bij de kinderarts omdat ze op haar 7e al okselhaar en een zweetlucht had en ook wat schaamhaar kreeg. Uit bloedonderzoek bleek dat er vrouwelijk hormoon aantoonbaar is.
Waar we al een paar maanden mee zitten, is dat ze echt verliefd is en ontzettend veel interesse heeft in het andere geslacht. Ze vertelde dat ze al met een aantal vriendjes 'tongt'.
Omdat ze ook meerdere vriendjes in de klas heeft, wordt ze door oudere kinderen opgejut dat ze een 'player' is, etc. Ze heeft ook interesse in wat oudere jongens, van een jaar of 15.
Wij merken dat ze steeds minder met vriendinnetjes optrekt en we weten niet goed hoe we haar duidelijk moeten maken wat nu wel en niet kan. Duidelijk is wel dat haar hormonen haar parten gaan spelen. Het is alleen zo moeilijk om met een meisje van 8 over seks etc. te praten. Ze voelt zichzelf heel groot en wijs maar wij hebben het erg moeilijk mee. Heeft u tips om dit aan te pakken?
Een meisje dat op haar 8ste al met de puberteit is begonnen, is inderdaad nog erg jong. Lichamelijk is ze aan het veranderen maar emotioneel is ze nog een kind.
Niettemin beginnen nu haar geslachtshormonen ook haar gedrag te beïnvloeden. Dat betekent dat ze vaker aan seks denkt, een grotere interesse voor het andere geslacht heeft, en ook meer toenadering zoekt naar jongens (en waarschijnlijk juist oudere jongens, omdat die meer op haar subtiele 'versier'-signalen zullen reageren).
Kortom: allemaal gevoelens en gedragingen die bij een 12- à 13-jarig meisje gewoon en acceptabel zijn, maar bij een 8-jarige ongewoon overkomen.
Net als bij een puber is het bij uw dochter nu nodig om te praten over:
Alleen zul je bij haar tegelijkertijd rekening moeten houden met haar jonge leeftijd, én met het feit dat ze in een omgeving (klas) zit met kinderen die nog helemaal niet toe zijn aan dit soort zaken. Dat zal inderdaad niet makkelijk zijn voor u.
Eigenlijk heeft u het dubbel moeilijk. Om te beginnen is het sowieso al moeilijk voor veel ouders van beginnende pubers om met hen te praten over dit soort dingen. Maar u heeft er nog een extra moeilijke taak bij. Namelijk dat uw dochter emotioneel eigenlijk nog te jong is voor haar gedrag. Daar zult u het dus ook over moeten hebben met haar. Hieronder zal ik uitleggen wat dat in de praktijk betekent.
Allereerst zult u haar 'gewone' seksuele voorlichting moeten geven. U kunt daar bijvoorbeeld het boek 'Ben jij ook op mij?' bij gebruiken. Dat is een voorlichtingsboek voor kinderen van 9 à 10 tot 12 jaar, maar uw dochter is daar zeker al aan toe.
Daarnaast moet u haar wijzen op haar voorlijke gedrag, en haar duidelijk maken waarom andere kinderen zich daaraan storen (dus waarom ze haar 'player' noemen en wat dat betekent).
Ook zult u wat strenger moeten zijn als haar gedrag een risico kan opleveren voor haar seksuele en mentale gezondheid. U moet haar dus niet toestaan dat ze contact zoekt met 15-jarige jongens. Daar is ze echt nog te jong voor.
Maar álles verbieden is ook weer niet handig. Als u haar werkelijk alles verbiedt wat ook maar enigszins risicovol kan zijn, bestaat de kans dat ze allerlei dingen stiekem gaat doen. En dan ben je nog verder van huis.
Dus net als alle andere puber-ouders zult u een balans moeten vinden tussen grenzen stellen enerzijds en af en toe ook iets toegeven anderzijds. De 'navelstreng' soms wat laten vieren en soms weer wat harder aantrekken.
Houd er wel rekening mee dat uw dochter in haar pubergedrag met alles wat eerder zal beginnen dan haar leeftijdgenoten. Dus eerder een vriendje, eerder experimenteren met roken en drinken, eerder experimenteren met seks, etc. Daarmee bedoel ik niet dat u dat allemaal moet toestaan, maar wel dat u voorzichtig zult moeten zijn om het in alle gevallen te koppelen aan haar (jonge) leeftijd.
Omdat opvoeden bij u echt wel wat moeilijker is dan bij een doorsnee puber-ouder, is het echt geen schande om zonodig hulp zoeken bij een deskundige die u kan helpen met uw specifieke situatie.
Veel sterkte!
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.