Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

3 oktober 2003 door Sanderijn van der Doef

Heeft mijn partner ongezonde gevoelens voor zijn dochter? (10 jr)

Al zo'n drie jaar heb ik een relatie met een gescheiden man met twee kinderen. Al vrij snel kreeg ik in de gaten dat hij wel erg obsessief gedrag vertoonde naar zijn dochter die nu 10 jaar is. Een aantal jaren terug heeft hij mij verteld dat hij een erectie heeft gehad bij haar in bad (ze was toen 3 jaar).

Nu weet ik dat hij nog regelmatig seksueel opgewonden van haar raakt en veel aandacht van haar nodig heeft. Het komt op mij vrij ongezond over, want het lijken wel verliefdheidsgevoelens.

Hoe moet ik hier mee omgaan? Want elke keer als ik hierover nadenk, krijg ik lichamelijke klachten als misselijkheid en diarree. Mijn eerste reactie is: het klopt niet! Ik weet niet wat ik moet doen.

Antwoord

Een vader die een erectie krijgt als hij in bad zit met zijn dochter, is op zich nog geen probleem. Er zijn wel meer vaders bij wie dat gebeurt. Het hoeft namelijk niet van zijn dochter te komen; ook het warme water, zijn eigen naaktheid en de ontspannen sfeer kunnen daarvoor zorgen.

Veel belangrijker is wat de vader vervolgens doet.

Twee mogelijkheden

Als hij het vervelend vindt dat hij in het bijzijn van zijn dochter een erectie krijgt en zorgt dat hij het bad en de badkamer verlaat (of als hij zorgt dat de erectie uit het zicht is en verdwijnt), dan is hij goed bezig. Hij beseft dan dat de associatie tussen zijn erectie en zijn dochter verkeerd is.

Als hij echter geniet van zijn erectie, en als hij zich al verheugt op de volgende keer, dan is hij verkeerd bezig.

Eerlijk praten

Het lijkt me daarom goed om hier eens eerlijk met uw vriend over te praten. Lijkt het alleen maar seksuele opwinding en verliefdheid voor zijn dochter of is het dat ook (en erkent hij het ook)?

Als het werkelijk zo is, dan heeft hij hulp nodig. Daar zult u hem dan toe moeten overhalen, omdat hij zelf naar de hulpverlenende instantie toe zal moeten gaan. Er zijn in Nederland enkele hulpverleners (in Utrecht en Den Haag bijvoorbeeld) die hierin gespecialiseerd zijn. U kunt daarnaar informeren bij – bijvoorbeeld – het AMK (0900-1231230).