Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

11 december 2009 door Nanny Gortzak

Groene en schuimende ontlasting - waar komt dat door? (15 wkn)

Onze dochter is 15 weken en krijgt volledig borstvoeding. Sinds 2 weken gaat ze 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf. Daar drinkt ze om 11.00 uur en om 15.00 uur ongeveer 180 cc afgekolfde melk. 's Ochtends meer dan 's middags.

Voorheen had ze mosterd-gele, zalf-achtige ontlasting. Maar sinds ze naar het kinderdagverblijf gaat, heeft ze meerdere keren per dag schuimende groene ontlasting die zurig ruikt. Soms met witte vlekjes erin. Als ik haar rechtop houd om te boeren, poept ze meestal enkele minuten na het drinken spinaziegroen.

Ik maak me inmiddels wel wat zorgen. Als ik haar thuis heb, voed ik op verzoek en inmiddels ook vaker, zodat ze vettere melk krijgt, maar dat helpt nog niet echt.

Wat kan dit probleem veroorzaken? Krijgt ze toch te veel glucose-rijke melk? [Bedoeld is waarschijnlijk: lactose - red.] Heeft ze een virus opgelopen op het kinderdagverblijf? Of kan het nog iets anders zijn?

Antwoord

Groene ontlasting, die inderdaad ook schuimend kan zijn, duidt op een versnelde darmpassage. De witte vlekjes of vlokjes zijn onverteerde melkresten (die geen tijd hebben gehad om te verteren).

Om te beginnen kan het samenhangen met het veranderde dagpatroon van uw dochter. U kunt dit nagaan wanneer u een aantal dagen volgens het oude patroon kunt voeden. Als de oude vertrouwde ontlasting terugkeert, dan weet u waar het aan kan liggen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • een verkoudheid;
  • een buikgriep;
  • een grotere speekselproductie (normaal vanaf 3 à 4 maanden);
  • een overdaad aan lactose (melksuiker).

Kolven

Een overdaad aan lactose kan ontstaan doordat u de melk voor uw baby afkolft. U kunt dit oplossen door vaker te kolven, waardoor er vettere melk vrijkomt. Omdat vet moeilijker verteerbaar is, vertraagt dat de darmpassage.

Als vaker kolven niet mogelijk is, kunt u uw borsten nog extra nakolven door tegen het einde borstcompressie toe te passen, zodat ook de laatste – vette – melk vrijkomt.

Een andere manier is om thuis – na een voeding – na te kolven. De opbrengst zal dan niet groot zijn, maar het geeft wel heel vette melk. Deze melk kunt u toevoegen aan de melk die u op het werk heeft gekolfd.

Vaker voeden

U kunt ook kijken wat er gebeurt als u uw baby iets vaker voeding geeft, met minder voeding per keer. Het zou namelijk kunnen zijn dat ze nu te veel melk per voeding krijgt, die te snel ineens verwerkt moet worden.

U kunt als leidraad nemen: het aantal keren dat zij aan de borst wilde drinken voor u ging werken.

Geïrriteerde darmen

Zoals gezegd kan er ook sprake zijn van een virusinfectie (verkoudheid of buikgriep), wat natuurlijk makkelijk kan gebeuren op de crèche, met zoveel andere kinderen in de buurt.

Door zo'n infectie (of om een andere reden) kunnen de darmen wat geïrriteerd zijn, met alle gevolgen van dien, zoals het veranderen van de ontlasting.

Bij geïrriteerde darmen kan het wel een tijdje duren voor ze volledig hersteld zijn (en de ontlasting weer als vanouds wordt). Tot het zover is, kun je de darmen het beste wat rust geven, zodat ze de kans krijgen om te herstellen. Ook dát zou een reden zijn om vaker wat kleinere, vettere voedingen aan te bieden.

Tot besluit

Als u het gevoel heeft dat uw baby er duidelijk last van heeft, of als ze niet meer goed groeit, zou ik het bespreken met uw huisarts.

Succes gewenst!

Lees ook: