17 april 2009 door Frea Kruisinga

Geel eruit zien zonder geel oogwit - wat betekent dat? (2 jr)

Mijn zoontje van 2 jaar ziet geel. Zijn oogwit echter niet. Hij is vaak en snel moe, heeft heel vaak dunne ontlasting (niet waterdun), en zijn lichaamstemperatuur is nooit lager dan 37,5. Hij heeft vaak oorontsteking gehad maar dat is nu verholpen met buisjes.

Ik vroeg me af of u een idee heeft waar die gelige kleur vandaan kan komen. En is die continu verhoogde lichaamstemperatuur normaal?

Antwoord

Om met de temperatuur te beginnen: we spreken pas van koorts bij een temperatuur boven de 38 graden (rectaal gemeten). Een temperatuur van 37.5 kan heel goed een temperatuur zijn die normaal is voor uw zoontje. Bedenk ook dat de temperatuur van een kind meestal varieert tijdens de dag, waarbij de uitersten wel een hele graad kunnen verschillen. Zo nauw steekt dat dus niet.

Wat de gele kleur betreft: die kan veroorzaakt worden door een leverprobleem of een te snelle bloedafbraak. Dit laatste komt door een stofje dat bilirubine heet. Maar dat veroorzaakt ook geel oogwit, dus dat zal bij uw zoontje niet aan de orde zijn.

Hij kan echter ook gewoon 'bleek zien'. Een kind dat bleek ziet, lijkt soms een gelig uiterlijk te hebben. De meest voorkomende oorzaak op deze leeftijd is bloedarmoede, meestal door ijzergebrek. Bloedarmoede kan ook moeheidsklachten veroorzaken.

De mogelijke bleekheid, de moeheidsklachten en ook de regelmatig optredende dunne ontlasting zijn een goede reden om een keer met uw zoontje naar de huisarts te gaan.

Lees ook: